Sådan vil regeringen få dig til at arbejde længere

Der er både pisk og gulerod i posen til danskerne for at få dem til at blive længere på arbejdsmarkedet. Regeringen spiller ud med otte punkter.

Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en kendt sag, at regeringen gerne så danskene forblive længere i deres job. Og de er allerede begyndt at lystre, viser de seneste tal for beskæftigelse blandt seniorer. Nu vil regeringen sætte yderligere fart på udviklingen med både belønninger og opstramninger. I forbindelse med sit udspil til de kommende års økonomiske kurs, 2025-planen, smider finansminister Kristian Jensen (V) otte kort på bordet:

  • Frivillig skattefri udbetaling af efterlønsbidrag
  • Mulighed for hurtigere udbetaling af opsat pension
  • Målrettet indsats for fastholdelse af ældre medarbejdere
  • Opstramning af optjeningskrav for fuld ret til folkepensio
  • Opstramning af optjeningskrav for fuld ret til supplerende pensionsydelse (ældrecheck)
  • Opstramning af optjeningskrav for fuld ret til førtidspension
  • Nedsættelse af integrationsydelsen med 2 pct
  • Afskaffelse af dansktillægget og indførelse af danskbonus

»Vi kan allerede nu se, at en stigende andel af danskerne på tværs af uddannelsesbaggrund vælger at blive længere på arbejdsmarkedet. Den udvikling skal vi understøtte yderligere. Arbejdsmarkedet har brug for seniorerne, og det har samfundsøkonomien også. Hver gang en dansker vælger at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, er det med til at styrke holdbarheden af pensionssystemet til glæde for dem, der har behov for at trække sig tilbage,« siger Kristian Jensen i en meddelelse.

Blandt de nye tiltag, der hører til i gulerods-afdelingen, fremhæver han forslaget om skattefrit at kunne få udbetalt sine efterlønsbidrag mod at man frasiger sig muligheden for at gå på efterløn, samt forbedret mulighed for at udskyde sin folkepension ved at forøgelsen af folkepensionen bliver udbetalt over 10 år frem for hele pensionsperioden.

»Det giver et mærkbart større tillæg i de efterfølgende 10 år,« fremhæver han.