»Der skulle lægges noget oven i«

Der skulle 40.000 kr. under bordet, hvis købet af andelslejligheden skulle i hus. Hvis ikke, ville sælger gå videre til næste køber i rækken, lød beskeden.

>>Peter<< betalte 40.000 kroner for at få en andelslejlighed på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det virker næsten som at vinde i Lotto, når man som ung studerende får fingre i en billig andelsbolig midt på det stadig mere trendy Nørrebro i København.

Og Peter var da også glad, da han reagerede hurtigt på en annonce i Den Blå Avis og kom forrest i køen til en to-værelses lejlighed til en attraktiv pris. Den officielle pris lød på en andel til cirka 600.000 kroner og en månedlig boligydelse på 2.500 kroner.

Peter, Andelsboligkøber

»Han sagde med det samme, at der skulle lægges noget oveni. Han sagde det sådan lidt gedulgt.«


Det skulle dog vise sig, at andelslejligheden også havde en uofficiel pris, og at den dermed ikke var helt så billig. For da Peter sammen med sin far mødte sælgeren, kom det med det samme frem, at sælger ville have 40.000 sorte kroner, hvis handlen skulle blive til noget.

»Han sagde med det samme, at der skulle lægges noget oveni. Han sagde det sådan lidt gedulgt,« forklarer Peter i den hyggelige stuelejlighed med den studerendes typiske blanding af gammelt og nyt møblement.

Hverken Peter eller faren var forberedt på kravet om sort betaling, så de fik lov til at gå en lille tur og tænke over det, inden de slog til. Køberen var dog meget kontant og lagde ikke skjul på, at han ville gå videre til næste køber i rækken, hvis ikke pengene faldt.

Peter og hans far kom frem til, at de godt ville betale de 40.000 sorte kroner, fordi den lave boligafgift og de generelt stigende boligpriser i København på længere sigt ville opveje de sorte penge.Peter synes af princip, at det er forkert at betale sorte penge for en andelslejlighed. Men det var den eneste måde, han kunne købe den på.

»Jeg vil i hvert fald ikke bede om sorte penge, når jeg skal sælge,« slår Peter fast.

Indtil videre har den universitetsstuderende dog ikke planer om at sælge andelslejligheden. Han har kun haft den i seks måneder, og efter to år – hvilket falder nogenlunde sammen med afslutningen på studiet – har han lov til at fremleje den. Det giver så Peter mulighed for med uddannelsen i bagagen at forfølge sin drøm og rejse ud i verden og arbejde – og have lejligheden i København at komme tilbage til.

Køberen af andelslejligheden har ønsket at være anonym, men Berlingske er bekendt med »Peters« rigtige navn og adresse.