Politisk vrede over sorte penge i handler med andelsboliger

Sorte penge er vendt tilbage til andelsboligerne i takt med voldsomme prisstigninger på boligmarkedet. Det får politikere fra begge fløje til at varsle handling.

Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er igen klædeskabe til hundreder af tusinde kroner og tykke seddelbundter under bordet, når andelslejligheder skifter ejer. Hedeturen på boligmarkedet har gjort andelslejligheder med et prisloft voldsomt attraktive, og dermed opstår sorte penge i ligningen, når en handel skal gå op.

Men nu er politikerne fra begge fløje på Christiansborg indstillet på at gøre noget ved det. Den socialdemokratiske forbrugerordfører Karin Gaarsted vil efter sommerferien tage initiativ til at samle relevante parter til at kigge andelsboligloven efter i sømmene.

»Det er noget skidt. Jeg synes, det er foruroligende, at for eksempel et ungt par skal have penge med ved siden af det, man skal give for en bolig. Men jeg er ikke sikker på, at vi kan forhindre det med de midler, vi har i dag. Jeg vil gerne være med til at samle de parter, der har indsigt og interesse i dette og måske lave en høring, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned,« siger hun.

Venstres ordfører på området Marcus Knuth er enig og villig til at kigge på problemet.

»Det er en kæmpe problemstilling, som vi gerne vil forsøge at løse. Der er ikke en enkel løsning, og vi har ikke et konkret forslag. Men vi er i høj grad villige til at mødes efter sommerferien og kigge på at gøre dette marked mere gennemsigtigt og mere tilgængeligt,« siger Marcus Knuth.

Liberal Alliance har i et konkret udspil foreslået helt at fjerne maksimalpriserne på andelsboliger, og det mener partiets ordfører Ole Birk Olesen fortsat er løsningen.

»Vi ønsker at fjerne lovens krav om loft over priserne,« oplyser han.

Venstre foreslog det samme i et lovforslag i foråret, som efterfølgende blev trukket tilbage efter beregninger af de prisstigninger, det angiveligt ville medføre. Men partiet vil fortsat gerne gennemføre de dele af forslaget, der handlede om at forenkle den komplicerede andelsboliglov samt at gøre det muligt for bankerne at belåne andelsboligerne med en bedre sikkerhed, så andelshaverne kan få en lavere rente på deres lån.

Socialdemokraterne har fokus på at sikre andelsboliger som en mulighed for mennesker med almindelige indkomster til at få en bolig i byerne.

»Men de systemer, der skal give en mangfoldighed blandt vores beboere i byerne, bliver underløbet. Jeg vil gerne tage et initiativ, for det virker, som om det bliver grovere og grovere med tiden. Det er usmageligt,« siger Karin Gaarsted.