Københavns Andelskasse skal betale erstatning til andelshaver

Den omstridte Københavns Andelskasse gav mangelfuld information, da den solgte andelsbeviser til en andelshaver i oktober 2013, og derfor skal andelshaveren nu have 215.000 kr. i erstatning, fastslår Pengeinstitutankenævnet.

Københavns Andelskasse Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Andelskasse er stadig ikke i bund med oprydningen efter den tidligere ledelse, og nu lander endnu en regning på den nuværende direktørs bord. Således har en andelshaver fået Pengeinstitutankenævnets ord for, at han skal have 215.000 kroner i erstatning fra den omstridte andelskasse.

Andelshaveren modtog i oktober 2013 et brev fra andelskassen, der opfordrede andelshaverne til at støtte den gode udvikling ved at investere i andelskassen. Desuden fik andelshaveren angiveligt en telefonisk henvendelse fra andelskassens daværende direktør, og på den baggrund købte andelshaveren 50 andelsbeviser á 1.000 kroner til kurs 580 svarende til en kursværdi på 290.000 kroner.

Hvad andelskassen ikke oplyste til andelshaveren var, at Finanstilsynet i månederne inden havde gjort andelskassens ledelse opmærksom på andelskassens lave solvensoverdækning, høje udlånsvækst og lave likviditetsoverdækning, der overskred tilsynets pejlemærker og dermed indikerede en forøget risiko ved driften.

Situationen blev forværret i februar 2014, da andelskassens daværende direktør blev bortvist, da han ifølge bestyrelsen havde foretaget uretmæssige udlån for 33 millioner kroner uden bestyrelsens vidende, hvorefter der skulle nedskrives for 14 millioner kroner. Dermed var størstedelen af andelskassens egenkapital tabt, og kursen på andelsbeviserne faldt til lidt over kurs 40.

I april 2014 forhøjede andelskassens ledelse imidlertid kursen på andelsbeviserne til kurs 150 på baggrund af forventninger til halvårsresultatet og forventninger til fremtiden.

Med anklager om tilbageholdt information klagede andelshaveren i september 2014 til Pengeinstitutankenævnet og krævede, at Københavns Andelskasse skulle købe andelsbeviserne tilbage til kurs 580.

Ansvarspådragende handling

Pengeinstitutankenævnet lagde til grund for sin afgørelse, at Københavns Andelskasse i august 2014 fik en påtale fra Finanstilsynet, der vurderede at andelskassens markedsføring var i strid med god skik-reglerne, »idet den havde et ensidigt fokus på fordelene ved at erhverve yderligere andelsbeviser og gav modtageren et mangelfuldt billede af den risiko, der var forbundet med investeringen«.

Københavns Andelskasse ankede til Erhvervsankenævnet, men her blev afgørelsen stadfæstet i februar 2015, og samme konklusion når Pengeinstitutankenævnet frem til.

»Da andelskassen ikke har godtgjort, at klageren på anden måde fik fyldestgørende oplysninger om risikoen ved investeringen, finder Ankenævnet, at andelskassen har handlet ansvarspådragende i forbindelse med klagerens køb af andelsbeviserne i oktober 2013. Københavns Andelskasse er derfor erstatningsansvarlig over for klageren for det tab, som han herved er påført,« står der i afgørelsen.

Ganske få har købt andelsbevis

Ankenævnet vurderer dog, at kursfaldet ikke udelukkende skyldes omstændigheder før købet, og at andelshaveren derfor skal have en erstatning på 215.000 kr. svarende til forskellen mellem kurs 580 og kurs 150.

Pengeinstitutter er ikke forpligtede til at følge ankenævnets afgørelser, men det er kutyme, og derfor forventes Københavns Andelskasse også at betale.

Andelskassens direktør, Kenneth Eenholt Hansen, siger til Berlingske Business, at han »tager afgørelsen til efterretning«, men derudover har han ingen kommentarer.

Lisbeth Bak, der er juridisk rådgiver i Københavns Andelskasse og gift med andelskassens tidligere formand og nuværende storinvestor, Jesper Bak, har tidligere udtalt til mediet FinansWatch, at det blot er ganske få kunder, der har købt andelsbeviser efter at have modtaget det pågældende brev i oktober 2013.

Københavns Andelskasse præsenterede i sidste uge en halvårsrapport med et resultat før skat på 2,2 millioner kroner og en forventning om et overskud i hele 2015 på 3,5 millioner kroner.