De sidste i SP bliver dobbelt Sorteper

De sidste danskere i SP-ordningen sidder tilbage ikke alene med høje omkostninger per konto - de sidder også tilbage med de værdipapirer, der er sværest at sælge.

De resterende SP-medlemmer, der ikke hæver deres penge, kan blive ramt af både med højere omkostninger og besvær med at sælge de resterende værdipapirer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til en regulær Sorteper til de sidste 10 procent af kontohaverne i SP-ordningen, der forventeligt ikke hæver deres opsparing. De sidder nemlig tilbage med høje omkostninger per konto - de hænger ifølge Aktieugebrevet også på de værdipapirer, der er sværest at sælge.

"Det massive udtræk af kontanter fra SP-opsparingen betyder nemlig, at ATP skal sælge næsten alle de danske aktier, som har ligget i danskernes SP-opsparing," forklarer ugebrevet.

Samlet set drejer det sig om aktier for ca. 5-6 milliarder kroner, og problemet er, at 42 af de 66 danske aktier i SP-ordningen er illikvide eller meget lidt likvide. Det betyder, at de ikke handles særligt tit på børsen, og derfor er en sælger afhænger af, at der kommer den helt rigtige køber forbi. Det kan sammenlignes med en liebhaver-bolig: Et stort hus på Strandvejen kan være meget dyrt, men der er ikke særligt mange potentielle købere. Derfor kan et salg ende med et stort tab.

"Tvinges ATP til at lynsælge disse aktier, vil det sandsynligvis udløse ganske betydelige kurstab på de solgte aktier," vurderer ugebrevet.

Ifølge Aktieugebrevet kan alene frygten for et stort tvangsudsalg af disse aktier lægge pres på deres kurs i de kommende måneder.

De illikvide aktier omsættes meget lidt på det danske aktiemarked, og derfor kan de blive meget svære for ATP at afhænde. Derfor er ATP begyndt med at sælge de mest omsættelige aktier for at skaffe penge til at udbetale danskernes SP-opsparinger og skubber dermed problemet foran sig, hvis op til 90 procent af opsparingerne skal udbetales.

Indvil videre har ATP modtaget anmodning om hævning af 77 procent af SP formuen.

Omkostninger tynger også

ATPs administrerende direktør Lars Rohde påpegede forleden, at de resterende SP-medlemmer risikerer at sidde tilbage med uforholdsmæssigt høje omkostninger, når så mange som op til 90 procent af medlemmerne har hævet deres penge frem til årsskiftet - en andel, som Lars Rohde ikke anser for usandsynlig.

Da det samtidig er de mindste opsparinger, der bliver tilbage, kan omkostningerne per SP-krone blive ubehageligt høje.

"Vi bliver nødt til drastisk at reducere valgmulighederne for at begrænse omkostningerne, ellers kan vi risikere at skulle tidoble administrationsudgifterne for de SP-kunder, der bliver tilbage. Det vil tage en meget stor andel af det fremtidige afkast. Derfor vælger jeg at nævne det nu. Alt andet vil være økonomisk uforsvarligt,” sagde Lars Rohde forleden til Dinepenge.dk.

Allerede nu koster den voldsomme og uventede interesse for at hæve SP-pengene et kursfradrag for de kunder, der hæver pengene.

Allerede nu har den uventet store interesse for at hæve SP-opsparingen betydet, at ATPs handelsomkostninger ved salg af værdipapirer er vokset mere end forventet og har udløst en ekstra regning på cirka 34 kroner i gennemsnit per hævet konto.

Politisk er der vilje til at kigge på, om SP-ordningen overhovedet skal overleve det store udtræk.

ansk Folkepartis gruppeformand og finansordfører Kristian Thulesen Dahl erklærer sig klar til at nedlægge SP, mens beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) nøjes med at erklære sig klar til at diskutere ordningens fremtid, når støvet har lagt sig efter årsskiftet.