Boligrenter fortsætter himmelflugten: 6-procentslånet er »meget tæt på«

Verdens største centralbanker leverede i sidste uge en runde markante rentestigninger og signalerede, at flere er på vej for at tøjle den høje inflation. Det rammer også det danske boligmarked, hvor seksprocentslånet nu er inden for rækkevidde for første gang siden 2009.

Boligrenterne fortsætter med at stige og er nu i det højeste niveau i over et årti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske boligrenter fortsætter med at gå imod tyngdekraften, og mandag er vi rykket et skridt nærmere mod seksprocentslånet.

Sker det, vil det være første gang siden 2009, at de fastforrentede 30-årige lån får en rente på seks procent, fortæller Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark.

»Lige i skrivende stund har vi en kurs i omegnen af 95,7 på vores femprocentslån med ti års afdragsfrihed. Det betyder også, at hvis vi åbnede en seks procent med ti års afdragsfrihed, så ville den efter vores vurdering have en kurs lige i underkanten af 100 og dermed faktisk kunne være åben for tilbudsgivning. Vi vurderer, at et eventuelt seksprocentslån med afdrag her og nu stadig ville have en kurs over 100,« siger han til Berlingske.

»Med den udvikling, vi ser i øjeblikket på rentemarkederne, er vi altså meget tæt på at kunne få et seks procent fastforrentet lån på hylderne – både med og uden afdrag. I første omgang ser vi dog tiden lidt an, og vi er stadig meget optaget af at sikre bedst mulig likviditet i vores obligationsserier til glæde for kunderne. Men det er klart, at det er en udfordring i et omskifteligt rentemarked,« tilføjer han.

Store fald på boligmarkedet

Renterne har været støt stigende hele 2022, men har de seneste uger fået et ekstra nøk opad, efter at en række af verdens største centralbanker er kommet med historiske rentestigninger og dertil hørende hårde udmeldinger om fremtiden.

I sidste uge satte den amerikanske centralbank for eksempel renten op med 0,75 procentpoint for tredje gang i træk, mens den svenske Riksbanken tog de fleste på sengen og hævede med et helt procentpoint. Alle steder er det sket for at tackle den høje inflation, der over det meste er verden er steget til de højeste niveauer siden starten af 80erne.

»Renterne fortsætter for fuld musik opad. Vi står med et renteniveau på de danske boligrenter, som vi skal mere end et årti tilbage for at finde tilsvarende, og det er sket på blot ni måneder. Det påvirker både eksisterende boligejere, kommende boligkøbere og selve boligmarkedet som helhed,« siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Efter bølgen af renteforhøjelser i sidste uge er der blevet skåret en ordentlig luns af kurserne på de danske realkreditlån. Brian Friis Helmer påpeger, at for bare to uger siden var kursen på femprocentslånet omkring 100, men mandag er den faldet til under kurs 97.

»Den mærkbare pil op på renterne lægger pres på boligpriserne og boligmarkedet. I både juli og august faldt priserne på huse og lejligheder, mens antallet af handler også falder. Vi forventer, at huspriserne på landsplan står over for et fald på fem til ti procent, mens lejlighedspriserne vil falde med 10 til 15 procent,« tilføjer han.