Boligkøbere får igen mindre at vælge imellem

Udbuddet af boliger falder fortsat, viser de seneste tal fra Realkreditrådet. Storbyerne trækker udviklingen.

Der kommer fortsat færre til salg-skilte. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Der bliver fortsat mindre at vælge imellem for potentielle boligkøbere. Det viser den seneste statistik fra Realkreditrådet, der holder styr på, hvor mange huse der er til salg landet over.

I september faldt det tal til 38.400, hvis man kigger på parcel- og rækkehuse. Det er et fald på 188 fra oktober og et dyk på 247 siden samme periode sidste år.

For lejligheder er tallet 7190, også et dyk fra september 2015.

»De seneste fem år er udbuddet af huse til salg faldet med knap 20 procent,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i en kommentar til tallene.

»Faldet har været størst øst for Storebælt, men det er en udvikling, vi ser i alle landsdele.«

Mens antallet af huse til salg falder, så er der ikke rykket synderligt ved, hvor lang tid det tager at sælge et hus. Det tager omkring 10 måneder, og det har det gjort siden 2011.

»På Sjælland er udbudstiderne generelt lavere end på Fyn og i de fleste dele af Jylland.«

»I Nordjylland, Vestjylland, Sydjylland og på Fyn har huse stået til salg i cirka et år. De lange udbudstider peger på, at det her fortsat kan være svært at sælge sin bolig uden at have en god portion tålmodighed.«

Der tegner sig dog samtidig et mere nuanceret billede, hvis man dykker ned i de enkelte landsdele.

»Mens nogle huse har stået længe til salg og kan være svære at sælge, er der hver måned rent faktisk også en del, der forsvinder fra boligudbuddet, og de har ikke stået til salg i så lang tid,« skriver Ane Arnth Jensen.

Et udtræk fra Danmarks Statistik viser, at liggetiden i boomtiderne op til krisen var helt nede på omkring 100 dage. I takt med, at boligmarkedet kollapsede, og gældskrisen tog over efter finanskrisen, steg det tal til omkring 300 dage.