»Vi hjælper kommuners økonomi bedst ved at bremse tilstrømning af flygtninge«

Finansministeren var onsdag indkaldt i samråd for at forklare flygtningeudgifter, som giver et ekstraordinært pres på de kommunale kasser. »Prioritér, effektivisér, disponér,« var svaret fra finansministeren.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen skulle onsdag forklare, hvad regeringen vil gøre ved de stigende udgifter til integrationområdet, som kommunerne netop nu rammes hårdt af.

»Vi står som samfund overfor en stor udfordring, og vi tager kommunernes bekymringer meget alvorligt, men svaret kan aldrig kun være: Send flere penge,« sagde Claus Hjort Frederiksen i et samråd onsdag.

Kommunerne er presset af de ekstra udgifter, som flygtningesituationen giver dem, og de ekstra indbyggere vil i praksis svare til, at Danmark får en ekstra kommune med alle de udgifter, der hører sig til - og formentlig mere.

Det var udmeldingen fra formand for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V) i et debatindlæg for cirka en måned siden.

Onsdag skulle finansminister Claus Hjort så forklare, hvad regeringen vil gøre ved det.

Han fokuserede på, at det var helt centralt, at regeringen får nogle aftaler om, hvordan man kan disponere og prioritere bedre over de penge, der er til rådighed i finansloven for 2016.

»Vi skal gøre det nemmere for kommunerne at håndtere situationen ved at lempe kommunernes integrationsopgaver, og vi skal finde gode løsninger i fællesskab til, hvordan vi kan gøre integrationsindsatsen bedre og billigere,« sagde Claus Hjort Frederiksen i onsdagens samråd.

Regeringen anerkendte, at antallet er en stor udfordring for mange kommuner, og den primære løsning på kommunernes ekstra udgifter er ifølge finansministeren at begrænset antallet af flygtninge, der søger asyl i Danmark.

»Vi forsøger at begrænse tilstrømningen ved at gøre det mindre attraktivt at komme til Danmark som asylsøger. Udgifterne må forventes at være stigende, mens antallet af asylansøgere er stigende,« sagde finansministeren.

Det var Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokraterne, der onsdag kaldte finansministeren i samråd, og han ville gerne have svar på, hvordan kommunerne skal klare, at udgifterne stiger, men at de ikke får flere penge til at klare sig for. Han henviste blandt andet til Kerteminde Kommune.

»Eksempelvis nævnte Hans Lundberg, som er borgmester i Kerteminde, at flygtningeopgaven bliver større, end de havde regnet med, og det bruger han som begrundelse for, at man genåbner budgetterne med henblik på at finde besparelser på budgetterne på 140 millioner kroner alene i Kerteminde, Det er noget, man konkret ude i kommunerne er bekymrede for,« sagde Benny Engelbrecht.

Regeringens skøn for 2016 var i forbindelse med finansloven, at Danmark vil modtage 25.000 asylansøgere i 2016, og at 17.000 flygtninge skal fordeles ud på kommunerne. I dagens samråd vurderer finansministeren stadig, at det skøn holder.

Formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm regner dog med et lidt andet tal, når de kigger på udgifter. KL mener, at med familiesammenføringer, børnefødsler osv. kommer tallet helt op på 37.000 personer, og det vil komme til at koste det samme eller mere end, hvad det koster at drive en kommune, mener KL. Det er over 2,5 milliarder kroner om året.

Sidste år fik kommunerne 325 millioner kroner ekstra til flygtningeområdet. Siden KLs nye beregninger om, hvad de kommer til at mangle i de 98 kommuner, har regeringen dog ikke umiddelbart lovet flere ekstraordinære penge.

Enhedslisten foreslog i forbindelse med sit vintergruppemøde tidligere på måneden, at kommunerne skal have fuld kompensation til en lang række udgifter til flygtninge. Det drejer sig for eksempel om daginstitutioner, modtageklasser og tandlægebesøg.

Ud over de penge vil Enhedslisten afsætte to milliarder kroner til kommunernes ventede merudgifter samt 500 millioner kroner til at afhjælpe boligproblemerne.

Enhedslistens kommunalordfører Rune Lund var da også kritisk overfor finansministerens uvilje mod at finde ekstra penge til kommunerne, og spurgte finansministeren om man fra 2017 ville kompensere kommunerne 100 procent. Han ville også vide, om ministeren ville anerkende, at de ekstra udgifter til udlændingeområdet vil blive taget fra andre områder som børnehaver og ældre i kommunerne. Finansministeren var dog særdeles kontant i sit svar til Rune Lund.

»I modsætning til Rune Lund lever jeg i virkelighedens verden og har jo ikke ubegrænsede ressourcer til at dele ud til et hvilken som helst formål i denne verden. Det må være behageligt at være ansvarløs og bare strø om sig med penge. Den verden lever jeg ikke i, men i en verden, hvor jeg kan konstatere, at økonomien er presset,« sagde finansministeren og ville dermed ikke love ekstra penge til kommunernes stigende udgifter.

I 2015 kostede udlændinge- og flygtningeområdet 9,4 milliarder kroner, men den pris vil stige, og over en fireårig periode, vil prisen for den danske stat blive 45,3 milliarder. De første tre år af en flygtnings ophold i Danmark betales af staten, men derefter vil kommunerne betale meget mere.

Fra tredje kvartal 2014 til tredje kvartal 2015 er udgiften steget med 308 procent for midlertidig indkvartering til flygtninge for kommunerne, og de ekstra udgifter lægger et stort pres på kommunernes økonomi.

Regeringen ønsker ifølge finansministeren at gøre reglerne for integrationsindsatsen mere fleksibel, så kommunerne kan slippe for nogle af de udgifter, de ellers regner med. Hvilke regler, der skal ændres, har regeringen dog ikke konkrete bud på endnu.