Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Flygtninge skal bidrage til samfundet

»Flygtninge skal have en tryg start i Danmark, når de har opnået asyl. Samtidig skal vi møde dem med klare krav og forventninger.«

Mette Frederiksen (S) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark modtager i disse måneder et rekordstort antal flygtninge. Det lægger et ekstraordinært pres på politi- og udlændingemyndigheder. Samtidig knokler kommunerne med at finde boliger og job til vores nye medborgere. Mange frivillige giver en hånd med som kontaktfamilier, hjælp til boligindretning, lektiehjælp o.l.

En række foreninger som Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Venligborgerne gør en stor indsats for at få integrationsopgaven til at lykkes. Det samme gælder virksomheder og boligorganisationer. Der er grund til at takke alle, som i disse måneder er med til at løse opgaven.

Mindre grund er der desværre til at takke regeringen og finansminister Claus Hjort Frederiksen. En række kommuner gør i denne tid opmærksom på de økonomiske udfordringer, der er forbundet med den store integrationsopgave. Regeringens svar er lige så kortsigtet, som det er unødigt arrogant. At kommunerne bare tuder. Vi har brug for en regering, der sammen med kommunerne tager ansvar for situationen.

Vi skal møde vores nye medborgere med venlighed og omsorg. Flygtninge skal have en tryg start i Danmark, når de har opnået asyl. Samtidig skal vi møde dem med klare krav og forventninger.

Flygtninge skal så hurtigt som muligt i gang med et job, så de kan blive selvforsørgende og aktive medborgere. Heldigvis er der gode eksempler på, at kommunerne lykkes med den opgave i et tæt samarbejde med lokale virksomheder.

På trods af sprogbarrierer findes der veje ind på arbejdsmarkedet via jobpraktik, kombinerede sprog- og jobforløb og løntilskud. Vi skal lære af de gode eksempler og udbrede dem.

Målet er en krafttig forøgelse af beskæftigelsen blandt flygtninge og andre ikke-vestlige medborgere. Det bliver en meget vigtig opgave i de kommende år, som vi skal løse i fællesskab – staten, kommunerne og arbejdsmarkedets parter. Flere ikke-vestlige medborgere i job vil frigøre meget store ressourcer, som Danmark har brug for i fremtiden.

Danmark er et rigt land. Vi skal tage godt imod mennesker på flugt fra krig og nød. Samtidig skal vi sikre balance og sammenhængskraft. Vi skal passe på Danmark. Det gør vi bedst, hvis vi samarbejder om opgaverne herhjemme og søger langsigtede løsninger i samarbejde med andre lande.

Vi skal internationalt arbejde for at forebygge krig, nød og undertrykkelse, der er årsager til verdens flygtningestrømme. Vi skal sikre mulighed for, at flygtninge kan blive i nærområderne, så de ikke tvinges på en dødsensfarlig rejse over Middelhavet. Endelig skal de europæiske lande arbejde langt bedre sammen om at løse flygtningekrisen.

Samlet set skal vi håndtere flygtningekrisen med omsorg for den enkelte og have øje for langsigtede løsninger, der holder. Vi skal hjælpe mennesker i nød og samtidig sikre stabilitet og balance i Danmark. Vi skal blive langt bedre til at løse integrationsopgaven her i landet og samtidig arbejde for internationale løsninger til forebyggelse og håndtering af flygtningestrømme.

Det er en opgave, vi skal lykkes med, til gavn for de flygtninge, vi modtager, og til gavn for Danmark.