Venstre vil uddanne civile til at udstede fartbøder

Venstre vil erstatte betjente med civile i politiets fotovogne. Ifølge Rigspolitiet kræver det kun et kursus på to-tre uger at uddanne en civil til at stå for opgaven. Forsøg er allerede i gang i Midt- og Vestjylland.

Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Civile skal efteruddannes til at kunne notere fartbøder. Til gengæld skal de 100 betjente, der lige nu passer politiets fotovogne med fotoudstyr, sendes ud for at lave politiefterforskning.

Sådan lyder et forslag fra Venstre, efter at justitsminister Mette Frederiksen (S) i et folketingssvar har fortalt, at der intet juridisk er til hinder for at lade civile stå for opgaven, skriver metroxpress.

»Det er Rigspolitiets vurdering, at et undervisningsforløb for en civilt ansat medarbejder vil få en varighed af to-tre uger,« skriver justitsminister Mette Frederiksen, der fortæller, at de blot skal undervises i udstyr, politiets virksomhed og færdselsloven. Derfor vil Venstres Karsten Nonbo (V), der er formand for Færdselssikkerhedskommissionen, have flyttet betjente ud af de ATK-vogne, som er spredt rundt i landet.

»Det er helt skørt, at man bruger uddannede politifolk til at sidde i fotovogne, når de kan betjenes af folk med et kort kursus. Vi mangler betjente til efterforskning, terrorbevogtning og til at være synlige i gadebilledet. Her er der 100 betjente,« siger han.

Næstformanden i Politiforbundet Claus Hartmann er forbeholden.

»Man skal tænke sig godt om. Det er en opgave, som man giver til betjente, der er kommet til skade eller er plaget af et hårdt arbejdsliv. Her kan de være til nytte,« siger han.

Justitsminister Mette Frederiksen gør opmærksom på, at der allerede er et forsøg med civile ansatte i fotovogne i Midt- og Vestjyllands Politi.

»Jeg kan berolige med, at vi allerede er i gang. Jeg har bedt Rigspolitichefen se på, hvilke arbejdsopgaver der kan betjenes af andre, så vi kan få frigjort nogle betjente,« siger hun.

BNB