Venstre vil trække mobberes forældre i børnechecken

Hvis forældre ikke gør nok for at stoppe deres børns mobning af andre, skal de i yderste konsekvens kunne trækkes i børnechecken, foreslår Venstre.

Venstre præsenterer et unge udspil "Alle unge godt fra start". Venstre. Pressemøde i Grupperummet på Christiansborg. Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen og Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Forældre skal rammes på pengepungen, hvis ikke de gør nok for at forhindre deres børn i at mobbe andre børn.

Det er en del af Venstres nye ungeudspil, som blev præsenteret mandag formiddag, og som foruden mobning også sætter fokus på inklusion og ungdomskriminalitet.

Konkret foreslår oppositionspartiet, at mobbernes forældre skal kunne trækkes i børnechecken, så de i højere grad stilles til ansvar for deres børns adfærd.

»Forældrene har også et meget stort ansvar, når det handler om mobning. I alleryderste konsekvens mener vi faktisk, at man skal kunne bruge forældrepålægget og trække i børnechecken, hvis ikke mobbernes forældrene går ind og afhjælper mobning. Men det er i alleryderste konsekvens, og jeg håber slet ikke, at vi får brug for det,« siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V).

Hun vil ikke komme konkret ind på, hvor meget forældre skal trækkes i ydelsen, hvis ikke de får forhindret deres børns mobning af andre, da det »vil være helt individuelt«.

Men det vigtigste er at få placeret et ansvar, betoner Inger Støjberg, og derfor foreslår Venstre også, at mobning bliver tydeliggjort i lovgivningen.

»I dag er mobning end ikke engang nævnt i lovgivningen, og det kan synes lidt underligt, for der er desværre rigtig mange børn, der er udsat for det. Og det er desværre også sådan, at mobning har bredt sig på den måde, så det også i høj grad er noget, der foregår på de sociale medier og via SMSer,« siger Inger Støjberg.

Derfor skal lovgivningen fremover have fokus på ansvarsplacering, pointerer Venstres politiske ordfører.

»Det skal tydeliggøres i lovgivningen, hvem der egentlig har ansvaret, hvis der bliver mobbet på en skole. Det er blandt andet skolelederne, der har et ansvar for at gribe ind, og så er det også meget vigtigt at få en debat med forældrene om det her. Mobning er noget, der sætter sig i mennesker, og det er simpelthen noget, vi skal tage alvorligt,« siger Inger Støjberg.

Tal fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, der hører under Undervisningsministeriet, viste i 2013, at næsten hver femte elev i 4.-6. klasse bliver mobbet.