Ugen hvor Clement Kjersgaard måtte træde ind foran Zenia Stampe - og hvor en tidligere V-praktikant satte gang i Borgen med en bog

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til denne uges politiske ugepost - dit ugentlige overblik.

Det er her, vi hver lørdag giver dig ugen i dansk politik i kondenseret form.

I denne uge indleder vi med et minuts ophedet debat fra DR2-programmet 'Debatten' i torsdags, hvor gæsterne diskuterede, hvordan Danmark og Europa skal agere i forhold til USAs nye præsident, efter at EU-præsident Donald Tusk forleden kaldte Donald Trumps USA en trussel mod Europa.

Debatten, der på dette tidspunkt havde strakt sig over næsten en times tid, havde deltagelse af adskillige politikere og debattører.

På den ene side af studiet står blandt andre Venstres Jakob Engel-Schmidt, mens de Radikales Zenia Stampe er en af dem, der står på den modsatte side af studiet.

I midten er det som altid vært Clement Kjersgaard, der (forsøger) at styre løjerne:

Clement Kjersgaard: »Stampe: Meget, meget kort: Værsgo'. Stampe.«

Zenia Stampe: »Kom nu ind i kampen. Prøv at høre: Det borgerlige Danmark sendte danske soldater i krig for vores værdier i Irak. Og nu, fordi USA har fået en ny præsident, så kaster I håndklæddet i ringen. Så er det bare ærgerligt«

Jakob Engel-Schmidt: »Det har jeg da slet ikke sagt. Lad da være med at lægge ord i munden på os, Zenia.«

Zenia Stampe: »Så er det bare sådan...Den internationale retsorden...nååå, ja. Vi må være realistiske...Så er det bare ærgerligt.«

Og så er det, at Clement Kjersgaard første gang forsøger at bryde ind.

Clement Kjersgaard: »Et sekund...Stampe...et sekund...Argh...de damer og d'herrer. Et sekund, et sekund. Et sekund.«

Men det lykkes ikke rigtig for Clement Kjersgaard.

Zenia Stampe: »Hey...HEY...Det er nu, at vi skal redde stumperne. For som du også siger, Anna Libak (Stampe peger på Berlingskes konstituerede chefredaktør Anna Libak, der også deltager i 'Debatten'): Ja, Vesten er svag. Men hvis vi bliver stærke, hvis vi forstår, at det her, det er vores generations projekt, så kan vi godt redde det.«

Jakob Engel-Schmidt: »Altså i stedet for at råbe af mig, så kunne du spørge, om vi er enige. For det er vi faktisk...«

Zenia Stampe: »...Jeg er ikke så defaitistisk, som I er...«

Og så forsøger Clement Kjersgaard igen at komme til orde.

Clement Kjersgaard: »Et sekund. Et sekund. Et sekund.«

Clement Kjersgaard forsøger igen at bryde ind verbalt. Men det er ikke nok, hvorfor Clement Kjersgaard er nødt til at træde ind foran den radikale politiker med ordene:

»Zenia Stampe. Zenia Stampe. Du har været med før, du kommer med igen, ikk'. Du ved godt, at der kun er én, der råber i det her studie. Og det er mig. Engel-Schmidt; ganske kort,« siger Clement Kjersgaard og peger først på sig selv og så på Jakob Engel-Schmidt, som får ordet.

Jakob Engel-Schmidt: »Jamen, jeg er så ked af, at Zenia hidser sig op, før hun egentlig spørger mig, om vi er enige i holdningen. For det er vi faktisk.«

Her bryder Clement Kjersgaard ind og giver den tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom Rasmus Brygger ordet.

Herefter slutter programmet, som du kan se i sin fulde længde her.

Trump også i fokus under spørgetimen

Jo, Donald Trump har også i denne uge skabt røre i den hjemlige politiske andedam.

Både i torsdags i 'Debatten', men også flere andre gange i løbet af ugen.

»Donald Trump har rystet os alle sammen som amerikansk præsident,« sagde Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper for eksempel i spørgetimen med statsministeren i tirsdags, hvor den nye amerikanske præsident ligeledes spillede en hovedrolle. Få overblikket over spørgetimen her.

Donald Trump og hans 90-dage lange indrejseforbud for borgere fra syv forskellige lande, hvis befolkning primært er muslimsk, var også omdrejningspunktet, da Berlingske i torsdags spurgte to erklærede danske Trump-støtter, hvordan de synes, USAs nye præsident har klaret sine første dage på posten:

»I min optik er det den eneste rigtige måde at sikre USAs grænser på,« sagde Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkepartis EU-ordfører, om indrejseforbuddet. Berth mener dog ikke, at et dansk indrejseforbud er vejen frem.

En uudgivet bog har skabt røre i den politiske andedam

Vi fortsætter denne gennemgang af ugen i dansk politik med en bogudgivelse, der ligeledes har fået en del omtale i den forgangne uge.

Bogen - »Det underdanige og det magtfulde« - er forfattet af Susan Simonsen.

Hun var tidligere praktikant hos Venstre og senere medarbejder i Social- og Integrationsministeriet i perioden 2012 til 2014. Det er erfaring fra de to ansættelser, hun beskriver i bogen, der udkommer i næste uge.

Det var TV 2, der tidligere på ugen første omgang fortalte om bogen. Men torsdag havde Politiken er langt interview med Susan Simonsen, der efterfølgende også har været i blandt andet Aftenshowet for at tale om sin bog.

Ifølge Susan Simonsen fik praktikanter i Venstre den instruks, at hverdagen skulle gå med at gøre livet besværligt for Helle Thorning-Schmidts (S) regering. Regeringens arbejde og muligheder for at udvikle ny politik skulle »saboteres«, fortalte den nuværende udlændingeminister Inger Støjberg på et møde med partiets nye praktikanter.

Inger Støjberg siger i Politiken følgende:

»Jeg har ikke læst den pågældende bog. Men generelt kan jeg sige, at jeg altid har haft den tilgang, at man skal være en arbejdsom og kritisk opposition til regeringen og altid med fokus på det politiske indhold.

Susan Simonsen fortæller i interviewet med Politiken også, at hun mener, der i dansk toppolitik hersker en mandsdomineret kultur, som det kan være svært som ung kvinde at håndtere. Hun fortæller om oplevelser, som hun kalder for et udtryk for »sexisme« i dansk toppolitik.

Fredag havde Politiken talt med tre kvindelige toppolitikere, der alle afviste at have samme oplevelse af sexisme i dansk politisk som Susan Simonsen.

Fredag havde BT desuden talt med en række af de politikere og andre politisk ansatte V-folk, der bliver omtalt ved navn i bogen. De har ikke samme udlægning af begivenhederne som bogens forfatter.

Ugens SMS

»Skulle hilse fra Sass og sige, at han svarer på spørgsmål om folketingsmedlemmers løn- og pensionsforhold, når Ekstra Bladets chefredaktion og direktion har fremlagt sine løn-og pensionsforhold.«

Socialdemokratiets pressechef sendte på vegne af gruppeformand Henrik Sass Larsen ovenstående sms som svar til Ekstra Bladet, der i tirsdagens avis satte fokus på politikernes lønforhold på Christiansborg.

Det gjorde avisen også fredag. Det kan du læse mere om her (kræver abonnement).

Ugens forklaring

Miljø- og Fødevareudvalget havde onsdag kaldt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i samråd om en CBS-rapport om landbrugets rammevilkår.

Det samråd brugte Esben Lunde Larsen til at levere ugens bedste forklaring på, hvorfor han nægter at modtage underskriftsindsamlinger.

Inden ministeren giver sin forklaring, takker han Enhedslistens Søren Egge Rasmussen for at spørge til nej'et til underskriftsindsamlinger:

»Jeg er simpelthen så glad for at blive spurgt om det forhold om underskriftindsamlinger,« siger Esben Lunde Larsen og forklarer sig så:

»Når jeg som minister ikke modtager underskriftindsamlinger, så er det simpelthen...« siger Esben Lunde Larsen og holder en lille pause:

»...Fordi jeg ikke vil. Jeg vil simpelthen ikke.«

Sådan. Længere er forklaringen ikke. Esben Lunde Larsen vil simpelthen ikke.

Ministeren kommer lidt senere ind på emnet igen:

»Jeg har utrolig stor respekt for, at der er andre, der gerne vil modtage underskrifter. Det synes jeg er så fint. Jeg har bare sagt fra den første dag, jeg var minister: Jeg gør det ikke.«

Du kan se situationen her:

Ugens øvrige nyheder

Vi vender nu blikket mod ugens andre nyheder.

1) De danske udlændingemyndigheder rejste I 2015 til Somalia for at undersøge forholdene i landet med henblik på at kunne sende somaliske flygtninge i Danmark hjem. Konklusionen i rapporten blev et ja til, at de afviste somaliere kunne hjemsendes. Men onsdag kunne Politiken fortælle, at rapporten er skrevet efter én dag i Somalia. En dag, der i øvrigt blev brugt i lufthavnsområdet.

2) Ugen blev også ugen, hvor regeringen igen pustede liv i forhandlingerne om fremtidens boligskat. Jyllands-Posten kunne tirsdag fortælle, at Søren Pape Poulsen og de Konservative har opgivet at sende ekstra skatter tilbage til boligejerne, sådan som partiet ellers krævede af V-regeringen, da den sidste efterår spillede ud med sit boligskatte-udspil.

3) Dagen inden havde både S og DF i Børsen afvist VLAK-regeringens udspil om en flad boligskat.

4) Børsens politiske kommentator Helle Ib skrev tirsdag, at regeringen og især de Konservative har en smertegrænse i forhold til, hvad partiet vil acceptere fra forhandlingernes udefrakommende trio i DF, S og R: »Der er grænser for, hvor langt Socialdemokratiet, DF og De Radikale skal kunne trække en ny boligskat i fordelingspolitisk rødere retning. Bliver især De Konservatives smertetærskel overtrådt, er optionen helt at undlade at lave en aftale,« skrev Helle Ib.

5) Siden starten af ugen har der i øvrigt været ret stille omkring boligskatteforhandlingerne, som Berlingske har skrevet en stor baggrund om her.

6) Dansk Folkeparti var tirsdag ude med et forslag om, at maksimalt 1.000 udlændinge skal kunne tildeles dansk statsborgerskab hvert år. Det er 3.064 færre end det antal, der i 2015 fik et rødbedefarvet pas.

7) Sent tirsdag aften kunne Berlingske offentliggøre de endelige asyltal for 2016: Ifølge Udlændingestyrelsen søgte 6.235 personer asyl i Danmark sidste år. Og det indvarsler en ny fase i udlændingepolitikken, sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V): Der er ikke noget akut behov for nye stramninger, der kan dæmpe tilstrømningen - i stedet er integrationen det vigtigste, sagde hun og fik omgående en reaktion fra DF: Regeringen hviler på laurbærrene. Læs mere her.

8) Ugen startede i øvrigt skidt for erhvervsminister Brian Mikkelsen, der meldte sig selv til Københavns Politi for at have kørt uden sele og med ønsket om at betale bøden for det. Det skrev han på Twitter, efter at han havde delt denne video, hvor han fortalte lidt om sin lørdag:

9) Regeringen går til kamp mod digitale sexkrænkelser ved at skærpe straffen og styrke politiets indsats. Blandt andet skal strafferammen for deling af nøgenbilleder eller -video uden samtykke hæves fra seks måneder til to år. Sidste søndag stod 11 kvinder mellem 17 og 32 år frem i Berlingske og fortalte om deres oplevelse med at få delt private billeder uden samtykke. Forrige onsdag afholdt Folketingets Ligestillingsudvalg en stor konference om hævnporno.

10) I mandags gik skatteminister Karsten Lauritzen ud i Politiken og fortalte, at han er klar til at offentliggøre mørkelagt rapport om udbytteskandalen i Skat. Men offentliggørelsen af den 200 sider lange rapport fra kammeradvokaten bliver overraskende blokeret af en af de hjemsendte skattechefer, forklarede Lauritzen. Mere om den sag her.

11) Mandag var også dagen, hvor ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V) i Jyllands-Posten offentliggjorde konklusionerne af et såkaldt kasseeftersyn på it-området. Det eftersyn viser så store fejl og mangler, at det er »skræmmende«, lød det fra Sophie Løhde, der varslede et omfattende strategiskifte.

12) Regeringen og Socialdemokratiet har indgået en aftale om en ændring af partistøtteregler. Men det er fortsat sådan, at partierne skal opgive, hvem der bidrager med mere end 20.000 kroner, men ikke behøver at opgive beløbets størrelse. Det kritiserede en række kilder regeringen for i Information i onsdags.

13) »Jeg trækker nu det lovforslag tilbage, som jeg har overtaget, da jeg ikke er sikker på, at vi har fat i de rigtige instrumenter«. Sådan lød det i en sms fra socialminister Mai Mercado til Ekstra Bladet, der var omtalt i avisen mandag. Lovforslaget skulle forhindre pædofiles adgang til at finde nye ofre via internettet, men er ifølge den nye minister og ordførerne på området altså ikke godt nok.

14) Vi kan også lige nå at få med, at Rigspolitiet først kan uddanne politielever på politiskolen i Vejle om flere år, når politiskolen er bygget færdig i den gamle sygeplejeskole i Vinding. Derfor kommer der ikke politielever til Vejle fra nytår.

Ugens valgkamp

Ugens valgkamp har faktisk stået på i længere tid end blot denne uge. Men den kulminerede torsdag aften, hvor 60.000 folkeskoleelever i 8.-10. klasse stemte ved Skolevalg 2017.

Og signalet fra de unge var klart. Og blåt. Du kan se, hvad de enkelte partier høstede af stemmer herunder:

Og her kan du se, hvorfor partierne på Christiansborg måske skal lægge lidt mere i det end som så:

»Det vidner om, at vi har et Folketing, som er i forandring. Det vidner om, at vi kommer til at se et andet politisk Danmark om ikke så mange valg. Vi vil formentlig se det på to måder: De unge er mere liberale, og vi vil se de ældre, især 68-generatonen, begynde at dø ud. Og de generationer, der kommer efter, er altså ikke i udpræget grad socialdemokratiske på samme måde,« sagde valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen fredag til Berlingske.