Udenrigsministeren med klar besked: »Grønland er ikke til salg for hverken dollars, rubler eller yuan«

Den danske regering vil ikke sælge Grønland til USA, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Danmarks Radio. Meldingen kommer efter medie-skriverier fra USA, hvor det fremgår, at USA's præsident Donald Trump overvejer at købe Grønland. Men det kommer ikke til at ske, lyder altså meldingen fra regeringen

Grønland er ikke til salg, understregede Jeppe Kofod over for Danmarks Radio klokken 19. Der har ellers hele dagen været historier om, at USA's præsident Trump overvejede at købe Grønland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Grønland er ikke til salg. Så klar var meldingen fra den danske udenrigsminister Jeppe Kofod, da han klokken 19 blev interviewet til radioavisen hos Danmarks Radios P1.

»Den grønlandske regering har meget klart sagt, at Grønland ikke er til salg, men at man selvfølgelig er åben for samhandel og samarbejde, og den holdning deler den danske regering fuldstændig. Grønland er ikke til salg for hverken dollars, rubler (russisk valuta, red.) eller yuan (kinesisk valuta, red.),« sagde Jeppe Kofod således.

Spekulationerne har været i gang hele dagen, efter at The Wall Street Journal via anonyme kilder har beskrevet, hvordan den amerikanske præsident angiveligt går med seriøse overvejelser om at købe Grønland. Mediet beskriver, hvordan Trump med stor interesse har deltaget i flere samtaler om den ressourcerige ø og dens geopolitiske vigtighed.

Men Trump skal altså ikke regne med velvilje fra den danske regering, hvis han lægger et bud ind på Grønland. Han skal dog heller ikke regne med sure miner fra dansk side, når han kommer til landet på officielt statsbesøg 2.-3. september. Udenrigsminister Jeppe Kofod forklarede i radioavisen, at historierne om amerikansk interesse for Grønland ikke betyder noget for det kommende besøg.

»Det ændrer ikke noget. Vi har et tæt og godt samarbejde med USA og en vigtig allieret for Danmarks sikkerhed. Vi får et statsbesøg med en amerikansk præsident, vi allesammen ser frem. Det bliver spændende og vigtigt. Vi har vigtige spørgsmål at drøfte, arktiske spørgsmål, så det ændrer sådan set ikke noget,« siger Jeppe Kofod.