Grønland er ikke til salg – men har længe været på jagt efter stormagternes penge

Grønland er ikke en handelsvare. Selvstyret kan hverken købes af USA eller sælges af Danmark. Men det betyder ikke, at den øgede amerikanske interesse ikke er velkommen. Tværtimod.

Thulebasen, Grønland, 31. oktober, 2018. Thulebasen er en af USAs vigtigste militærbaser. Det er nemlig herfra, at amerikanerne blandt andet opsnapper missilaffyringer mod dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Rasmus Leander Nielsen er overvældet. Han er aldrig før blevet ringet op af så mange forskellige medier om noget, der, som han siger, slet ikke har hold i virkeligheden. Både til BBC, The Washington Post, Ritzau og flere danske medier har han forklaret, at dagens helt store historie, reelt er en and.

»Danmark kan slet ikke sælge Grønland,« forklarer han, der er adjunkt ved Grønlands Universitet, én gang til over for Berlingske.

Men det betyder ikke, at den amerikanske interesse for Grønland er uinteressant. Faktisk kan det på sin vis være et godt tegn, når Donald Trump overvejer at købe Grønland, sådan som Wall Street Journal har skildret. Ikke fordi det er muligt at købe Grønland, bevares – men fordi det kan betyde, at USA i hvert fald ønsker et tættere forhold. Og det kan på sigt betyde flere investeringer i grønlandsk økonomi.

»Grønland har arbejdet på at blive en udenrigspolitisk aktør siden 1970erne, og har i de seneste år åbnet repræsentationskontorer i Washington, Bruxelles og Island. De går også med planer om at åbne kontor i Kina. Så Grønland forsøger at udvide sin vennekreds,« forklarer Rasmus Leander Nielsen.

Og det er netop håbet om flere udenlandske investeringer, der fylder i grønlandsk udenrigspolitik, forklarer Martin Breum, journalist og forfatter til flere bøger om Arktis og Grønland.

»For grønlandske politikere er der en meget vigtig dagsorden, som går ud på at tiltrække udenlandske investeringer. Det er ikke mere end nogle få år siden, at den grønlandske ledelse fik en diplomatisk repræsentation i Washington med det klare formål at øge den amerikanske interesse for investeringer i Grønland,« siger han til Berlingske:

»Så det, at der generelt nu synes at være en øget interesse for Grønland er – i grønlandsk optik – bestemt ikke noget negativt. Tværtimod har man arbejdet meget seriøst på at fremme den slags interesse for Grønland.«

Samme budskab er at spore i de officielle udmeldinger fra Grønlands udenrigsministerium, efter historien om Trumps »købstilbud« har ramt alverdens medier.

»Vi er åben for forretning«, slår udenrigsministeriet hurtigt fast på Twitter: »men ikke til salg.«

Det er ikke første gang, at USA viser interesse for Grønland. Og det med god grund. Grønlands strategiske betydning for USA skal ikke undervurderes. Det er for eksempel herfra, Thulebasen, som er en af amerikanernes vigtigste militærbaser, opsnapper informationer om missilaffyringer mod USA.

Og Grønland bliver kun vigtigere for USA, når både Kina og Rusland spiller med musklerne i Arktis. Det lod sig blandt andet vise, da den forhenværende amerikanske forsvarsminister Jim Mattis i 2018 ringede sin tidligere danske kollega Claus Hjort Frederiksen (V) op for at bede om hjælp:

Han havde hørt, at de kinesiske statsbanker overvejede at finansiere nye lufthavnsbyggerier i Grønland, og dét var et scenarie, amerikanerne helst ville undgå. Løsningen blev, at Danmark i stedet skød 700 millioner kroner i byggeriet på den betingelse, at Danmark også får retten til at sige til og fra for andre investorer, der vil skyde penge i projektet – og dermed også muligheden for at holde Kina helt ude af byggeriet.

Det betyder dog ikke, at Grønland ikke er åben over for kinesiske investeringer i dag, slår Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), fast:

»Grønland er hverken til salg for dollars, yuan eller rubler,” skriver ministeren på Twitter: “Men Rigsfællesskabet er altid #openforbusiness«.