Tidligere Alternativet-næstforperson står frem: Ledelsen svigtede mig i krænkelsessag

En tidligere næstforperson i Alternativet kritiserer partiets ledelse for håndteringen af en krænkelsessag og føler sig taget »som gidsel i et internt magtspil«.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, er ked af, at Mathilde Boesen har følt sig svigtet i håndteringen af krænkelsessagen. Men han er glad for, at hun fortæller om det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

22-årig Mathilde Boesen, tidligere næstforperson i Alternativet, står nu frem og kritiserer Alternativets ledelse for håndteringen af en sag, hvor hun følte sig seksuelt krænket af en ældre medarbejder i partiet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Hændelsen fandt sted efter en fest en morgen i december 2015.

Da ledelsen fik kendskab til hændelsen, blev den ældre medarbejder fyret. Men kort efter blev han genansat i et projekt.

Partiets politiske leder, Uffe Elbæk, var blevet orienteret om sagen halvandet år inden, han i efteråret 2017 talte med Mathilde Boesen om hændelsen. Hun er ked af, han ikke bragte det på banen noget før.

»Uffe siger til mig, at »jamen, du har jo ikke selv kommet og sagt noget«. Men det var jo enormt meget at forlange af en 19-årig. En ting er, jeg skulle gå og deale med det her og overskue min krop og alt muligt. Det er jo et enormt pres at lægge på et menneske, der i forvejen er sårbart,« siger Mathilde Boesen til Jyllands-Posten.

Hun vil ikke komme nærmere ind på, hvad der præcis skete den decembermorgen, men forklarer, at hun synes, at selve håndteringen af sagen føltes som endnu et svigt.

I efteråret 2017 kom historien frem i medierne, men Mathilde Boesen turde af hensyn til partiet ikke stå frem. I sagen har Mathilde Boesen følt sig taget »som gidsel i et internt magtspil«.

Da hun for kort tid siden læste om afsløringer af krænkelsessager i andre partier, ombestemte hun sig.

»Vi skal alle blive klogere, hvis der opstår fejl«

Uffe Elbæk er ked af, at Mathilde Boesen har følt sig svigtet i håndteringen af sagen. Men han er glad for, at hun står frem og fortæller om det.

»Jeg kan forstå, hun ikke mener, at min ledelseshåndtering har været god nok. Men debatten er jo på alle måder betydningsfuld. Vi skal alle blive klogere, hvis der opstår fejl i organisationer, så jeg må bare sige, at jeg har respekt for, at hun står frem. Det er en vigtig debat, og det kræver mod at gå ud og fortælle, hvordan hun har oplevet det,« siger han til Jyllands-Posten.

Efter sagen kom frem i medierne, stoppede den nærmeste rådgiver for Uffe Elbæk. Det var netop rådgiveren, som stod bag den omtalte genansættelse, da han var leder af partisekretariatet.

Sagen var ifølge Josephine Fock blandt andet skyld i, at hun i sommeren 2017 stoppede som gruppeformand. Hun har siden forladt dansk politik.

I maj sidste år meldte Mathilde Boesen sig ud af Alternativet.

I december 2017 besluttede partiet, efter en intern undersøgelse af flere krænkelsesanklager, at de fremover skulle have en personalehåndbog, som skulle »klarlægge præcist, hvilke rammer vi sætter for vores samvær«.

I dag er håndbogen dog endnu ikke udarbejdet.

Efter episoden anmeldte Mathilde Boesen den til politiet. Den ældre medarbejder erklærede sig uskyldig. Efter måneders efterforskning besluttede politiet sig for ikke at rejse en sigtelse.