Vidnesbyrd om sexkrænkelser i Liberal Alliances Ungdom: Han sagde »jeg må gerne, jeg er i ledelsen«

Ledelsen i Liberal Alliances Ungdom anklages på landsmøde for at agere for passivt i sager om voldtægt og seksuelle krænkelser af kvindelige medlemmer. Anklagerne inkluderer overgreb og krænkelser af medlemmer på helt ned til 14 år.

Tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, Rasmus Brygger, ved ungdomspartiets landsmøde på Høje Taastrup Gymnasium lørdag. Syv kvindelige medlemmer af Liberal Alliances Ungdom (LAU) fortæller via Rasmus Brygger i anonyme vidnesbyrd om voldtægt, seksuelle krænkelser og tilnærmelser begået af mandlige medlemmer af ungdomspartiet. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Har du eller nogen du kender oplevet seksuelle krænkelser i et ungdomsparti? Så hører vi gerne fra dig på karj@berlingske.dk - alle henvendelser behandles fortroligt.

»Et massivt moralsk svigt«. Således beskriver tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom Rasmus Brygger håndteringen af syv sager om seksuelle overgreb og krænkelser af kvindelige medlemmer i organisationen.

Rasmus Brygger oplyste i sin tale på ungdomspartiets landsmøde i går, at Liberal Alliances Ungdoms top i over otte måneder har kendt til en af sagerne, uden at den har reageret.

»Det er for det første et massivt moralsk svigt. At man lader unge piger stå fuldkommen alene efter så alvorlige hændelser, er et kæmpe svigt af det ansvar, man har som ledelse over for medlemmer – især når vi taler om mindreårige. Ved at agere domstol i sin inaktivitet fremfor at håndtere sagerne og kontakte myndighederne, har man ikke alene svigtet de piger, men bærer også en del af ansvaret for de krænkelser – hvis ikke direkte overgreb,« sagde Rasmus Brygger i sin tale på landsmødet. Talen er senere blevet offentliggjort på Facebook.

Rasmus Brygger, som er tidligere formand for ungdomspartiet, skrev i onsdags i organisationens interne facebookgruppe, at alle medlemmer som havde oplevet seksuelt krænkende adfærd, skulle skrive til ham, hvorefter han ville tage sagerne op.

Det skete som reaktion på, at et kvindeligt medlem tidligere over for samme gruppe havde beskrevet, at hun havde været udsat for seksuelle krænkelser i partiet. Det havde seks andre piger også. De skrev alle til Rasmus Brygger, som samlede de syv vidnesbyrd og fremlagde disse ved Liberal Alliance Ungdoms landsmøde i går.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget

Formanden for Liberal Alliances Ungdom, Carl Andersen, har tidligere sagt til Dagbladet Information:

»Vi behandlede sagen og tog den meget seriøst. Vi er dog kun en ungdomsorganisation. Vi er ikke en politienhed, der kan lave efterforskning. Så derfor opfordrede vi pigen til at gå til politiet, så der kunne skabes en sag, og så vi på den baggrund eventuelt kunne ekskludere manden. Men hun ønskede ikke at anmelde sagen til politiet,« siger Carl Andersen til Information.

Han skriver i en SMS til Berlingske, at han ikke har andre kommentarer, end at han som landsformand »er chokeret over anklagerne, og tager afstand fra seksuel chikane og overgreb,« ligesom han understreger, at ungdomspartiet tager alle sager, som kommer deres vej, seriøst.

Tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, Rasmus Brygger, ved ungdomspartiets landsmøde på Høje Taastrup Gymnasium lørdag. Syv kvindelige medlemmer af Liberal Alliances Ungdom (LAU) fortæller via Rasmus Brygger i anonyme vidnesbyrd om voldtægt, seksuelle krænkelser og tilnærmelser begået af mandlige medlemmer af ungdomspartiet. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

En kultur, hvor der konkurreres om sex

De syv vidnesbyrd er endnu ikke offentliggjort, og det har ikke været muligt for Berlingske at få adgang til anklagerne.

På Facebook har Kim Gaarsdahl, som er medlem af Liberal Alliances Ungdom, uploadet et billede i en kommentar til Rasmus Bryggers tale. Billedet er angiveligt en af pigernes vidnesbyrd. Her beskriver en anonym pige, hvordan hun forsøger at forklare et ledende medlem af ungdomspartiet, at hun ikke ønsker at have sex med ham, og at hun synes, det er forkert. Til dette svarer det ledende medlem: »Jeg må gerne, jeg er i ledelsen.«

Screendump af det anonyme vidnesbyrd fra Kim Gaarsdahls opslag. Opslaget er siden blevet fjernet. Fold sammen
Læs mere

Dagbladet Information beskriver i en artikel, hvordan de kvinderne bag de syv vidnesbyrd beretter om alt fra overgreb til seksuelle tilnærmelser fra ledende medlemmer i Liberal Alliances Ungdom. I alt er fem medlemmer anklaget for at have krænket og begået overgreb mod pigerne, som har været ned til 14 år. Politiet efterforsker nu sagerne, der går helt tilbage til 2015.

En af pigerne har anonymt fortalt Information, at hun mener, der hersker en »sexkultur« i partiet, hvor mandlige medlemmer konkurrerer om, hvem som kan have sex med medlemmer fra flest mulige landsdele.

»Jeg synes, at det er magtmisbrug,« siger pigen, som Information har valgt at kalde Mette.

Der var til LAUs landsmøde valg om formandsposten. Nuværende formand, Carl Andersen, tabte valget til Signe Bøgevald. Hun ønsker ikke at kommentere sagen over for Berlingske, men skriver i et opslag på Facebook, at hun og den nye ledelse vil rydde op i ungdomspartiet og vil håndtere sagen internt.

Opdateret: 18.43: Billedet på denne artikel er skiftet, da det var et billede af deltagere fra Liberal Alliances Ungdoms landsmøde, som ikke nødvendigvis kan knyttes til sagerne om overgreb. Berlingske beklager.