Statsansatte fjernes fra hovedstaden: Det ved vi om »historisk« udflytning

Flere statslige arbejdspladser skal flyttes fra Hovedstaden og ud i resten af landet. Klokken 13 i dag onsdag fremlægger regeringen sin plan for udflytningen, men allerede nu er flere centrale oplysninger fremme.

Innovationsminister Sophie Løhde kalder udflytningen ”historisk” og fortæller til Jyllands-Posten, at arbejdspladserne vil blive fordelt over 49 byer. (Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 13 i dag onsdag præsenterer regeringen anden bølge af udflytningen af statslige arbejdspladser fra Hovedstaden til provinsen.

Allerede nu har innovationsminister Sophie Løhde (V) løftet sløret i både Jyllands-Posten og DR for, hvad planen kommer til at indebære.

Således skriver Jyllands-Posten, at det konkret drejer sig om 1.824 medarbejdere, som i dag vil få at vide, hvor i landet deres arbejdsplads kommer til at ligge.

Oveni de over 1.800 udflyttede arbejdspladser har det tidligere været meldt ud, at også 1.600 medarbejdere bliver ansat hos Skat uden for hovedstaden, hvoraf de 1.000 er nye job. Dertil kommer 600 stillinger hos forsvaret, som forventes oprettet uden for Hovedstaden i forbindelse med forsvarsforliget.

De ifølge regeringen 4.000 arbejdspladser vil blive fordelt med henholdsvis 1.082 arbejdspladser til Herning, 1.015 til Syddanmark, 931 til Region Sjælland, mens Region Nordjylland modtager 399 nye statslige medarbejdere.

Sophie Løhde kalder udflytningen »historisk« og siger til Jyllands-Posten, at arbejdspladserne vil blive fordelt i 49 byer.

Ud over arbejdspladser vil der også blive oprettet ti såkaldte uddannelsesfilialer af mellemlange uddannelser.

Filialerne vil blive placeret i Rønne på Bornholm, Hobro i Region Nordjylland, Holstebro i det nordlige Vestjylland, Skjern i Vestjylland, Hedensted i Østjylland og Fredericia i Sydjylland.

På Fyn bliver en filial placeret i Svendborg, ligesom Nykøbing Falster modtager en filial, og det samme gør Helsingør og Kalundborg på Sjælland, skriver DR.

Udfordringer ved udflytninger

Første bølge af udflytningen blev præsenteret af den daværende Venstre-regering 1. oktober 2015. Ifølge Finansministeriet viste en status fra september 2017, at 2.546 af de 3.900 statslige arbejdspladser var udflyttet. Dertil kom, at 23 ud af 44 institutioner havde afsluttet udflytningen.

Langt fra alle medarbejdere havde pakket tasken og var rykket med. Således var kun 23 procent af de udflyttede arbejdspladser besat af medarbejdere, som enten flyttede med eller pendlede til arbejde.

Berlingske kunne i august 2017 fortælle, at én ud af ti medarbejdere havde valgt at pendle til den udflyttede arbejdsplads, mens godt 80 procent havde sagt op.

De mange udflytninger har desuden resulteret i lange sagsbehandlingstider i flere styrelser.

Således skrev Berlingske i september 2017, at økologiske landmænd nu havde ventet på økonomisk støtte i over ti måneder, fordi udflytningen resulterede i lange sagsbehandlingstider.

Hos Landbrugsstyrelsen, der står bag udbetalingerne, var det nemlig kun 36 ud af i alt 300 medarbejdere, som havde rykket de københavnske teltpæle op og placeret dem nær deres nye arbejdssted i Tønder.

I samme boldgade oplevede en jysk familie, at de lange sagsbehandlingstider var ved at betyde enden for deres hundepension.

Natur- og Miljøklagenævnet oplevede, at udflytningen til Viborg resulterede i en forlængelse af sagsbehandlingstiden på 15 procent, ligesom grønlandske søkort er blevet forsinket, da Geodatastyrelsen rykkede til Aalborg.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen har også oplevet længere sagsbehandlingstider, mens Energinet flyttede til Esbjerg og meldte om længere sagsbehandlingstider for støtteordninger for solceller og husstandsvindmøller.