Sass Larsen: Ole Sohns forslag har ingen gang på jord

Erhvervs- og vækstministeren understreger, at Ole Sohns tanker om tiårigt skattestop for danske virksomheder og lave lønstigninger er urealistisk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nyslåede socialdemokrat Ole Sohn (S) løber allerede på anden dagen hos Socialdemokraterne panden mod partitoppens mur, efter han har luftet tanken om, at regeringen skal indgå en bred politisk aftale om et tiårigt skattestop for de danske virksomheder samt lave lønstigninger.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) betegner således forslaget fra Sohn, der bliver fremført i et debatindlæg i Jyllands-Posten torsdag, som urealistisk og ikke-forenelig med socialdemokratisk politik.

»Det er meget sprælske og kreative ideer, men det kan bare overhovedet ikke lade sig gøre,« siger Henrik Sass Larsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Så det bliver ikke socialdemokratisk politik, selvom han er ny hos jer?

»Nej, det bliver det ikke alene af den grund, at hvis man gik ud af den sti og tager den på ordet, så er den første forudsætning for, at det kan lade sig gøre, at man kan styre eksempelvis løndannelsen, og det kan man ikke. Så derfor er ideen allerede død der. Derfor vil vi selvfølgelig ikke ud ad den vej,« siger Henrik Sass Larsen.

I sit debatindlæg argumenterer Ole Sohn for, at en tiårig samfundskontrakt kan skabe job.

Derfor opfordrer han til en bred politisk aftale blandt Christiansborgs partier, som sikrer virksomhederne stabilitet omkring deres rammevilkår samt en form for trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter, der for eksempel forpligter lønmodtagerne til løntilbageholdenhed ti år frem i tiden.

Det kommer i bag på erhvervs- og vækstministeren, at Ole Sohn lufter tanker om at forbedre konkurrenceevnen herhjemme, men midlerne er bare ikke de rigtige, siger han.

»Ole har tidligere sagt det her, så det er ikke nogen overraskelse, at han har det standpunkt, fordi han er dybt optaget af, hvordan Danmarks konkurrenceevne forbedredes, men forslaget har bare ikke gang på jord, fordi det er urealistisk, så vi må finde på nogle andre måder, hvorpå vi laver forbedringer af konkurrenceevnen,« siger han.

Flere socialdemokrater har torsdag lagt afstand til tankerne fra Sohn. Det gælder blandt andre beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der på Facebook skriver:

»Kære Ole. Vigtig debat. Private arbejdspladser; ja tak! Regeringen er som bekendt i fuld gang. Men du tager fejl. Det er ikke lønmodtagerne der har skabt den krise, som vi i fællesskab er på vej til at kæmpe os ud af. Og svaret er ikke for et lønmodtagerparti som Socialdemokratiet at blande sig i løndannelsen eller at lade et Fogh-rigidt princip afgøre, hvad danske lønmodtagere kan få i løn de næste 10 år.«

Ole Sohn forlod tirsdag SF efter 22 år i partiet.