S om Løkkes grænsemelding: Er det en strøtanke fredag formiddag?

Hvad mener statsministeren, når han taler om, at de nordiske lande i højere grad kan samarbejde om en fælles nordisk grænse? Socialdemokraterne undrer sig.

ARKIVFOTO: Grænsekontrol ved Kruså. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Er det »en strøtanke fredag formiddag« eller har Lars Løkke Rasmussen (V) en plan for, hvordan en nordisk grænsekontrol kan gennemføres?

Det spørgsmål ønsker Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, svar på, efter statsministeren fredag udtalte til DR Nyheder, at han godt kunne forestille sig et samarbejde omkring grænsekontrol på tværs af de nordiske lande.

»Vi er åbne over for et stærkere nordisk samarbejde. Men det blæser jo i vinden, hvad statsministeren konkret foreslår,« siger Wammen til politiko.dk og uddyber:

»Derfor må statsministeren komme med et konkret bud på, hvordan det her skal gøres. Vi må også høre, om statsministeren har haft kontakt med sine nordiske kollegaer, så vi kan få afklaret, om det her er en strøtanke fredag formiddag, eller det er noget, der er reelt grundlag for bliver gennemført,« lyder det fra den politiske ordfører.

Til DR sagde Løkke, at »man kunne forestille sig, at de nordiske lande i højere grad samarbejdede om en fælles nordisk grænse i stedet for at have en så tung grænsekontrol, som vi har internt i norden nu.«

»Hvis vi ikke får løst problemet med, at Europa beskytter sine grænser, så skal vi altså slås med den negative effekt af, at der pludselig er grænser mellem de nordiske lande,« forklarede statsministeren.

DF: »Vi elsker den nordiske pasunion«

Hos Dansk Folkeparti mener man ikke, at det nordiske grænsesamarbejde vil være noget nyt.

Udenrigsordfører Søren Espersen ser gerne, at Danmark går tilbage til den grænsekontrol, Danmark havde før 2001.

»Jeg mener, at vi altid har gjort det, og vi har et fortrinligt samarbejde, hvor vi kan rejse de nordiske lande imellem uden at vise pas. Han (Lars Løkke Rasmussen, red.) burde bare sige, at vi skal gå tilbage til den ordning, vi havde før 2001. Og det er vi da helt med på. Vi elsker den nordiske pasunion,« siger Søren Espersen (DF).

Efter 2001 tiltrådte Danmark Schengen-samarbejdet, der gav åbne indre grænser mellem flere europæiske lande – og ikke kun de nordiske lande.

Mere kontrol ved dansk-tyske grænse?

Lektor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet Gerd Battrup har to bud på, hvad »et samarbejdede om en fælles nordisk grænse« kan betyde.

»Den svenske regering har flere gange været ude med, at hvis Danmark  intensiverer grænsekontrollen ved den dansk-tyske landegrænse, så ville man ophæve noget af kontrollen ved Øresund, i hvert fald ID-kontrollen,« siger grænseforskeren

Der kan desuden være en økonomisk bagtanke, påpeger Gerd Battrup.

»Det kan også være en invitation til Sverige, så de kan få lov til at betale. En invitation til en fælles finansiering af grænsekontrollen,« siger hun.

Søren Espersen ser gerne, at vi intensiverer kontrollen ved den dansk-tyske grænse.

»Det er nødvendigt at intensivere kontrollen ved den dansk-tyske grænse. Og det er jo netop det system, vi havde inden 2001. Der var Danmark den ydre grænse til den nordiske pasunion og havde forpligtelserne i den retning. Da man så bare fjernede den og åbnede grænserne, så var det slut med det.«

»Det kræver, hvis vi skal tilbage til den gode, gamle nordiske pasunion igen, at vi har en permanent og fuld grænsekontrol ved alle vores andre grænser med politi og toldvæsen,« siger udenrigsordføreren.

Men den intensiverede løsning, tror grænseforsker Gerd Battrup ikke på, da Tyskland er Danmarks vigtigste handelspartner, og vi dermed ikke er interesseret i at genere dem voldsomt.

»Jo tættere grænsekontrol, de laver, jo mere intensiv. Hvis de går ind og stopper alle, så er det klart, at det svækker mobiliteten henover grænsen. Og det ville være et kæmpe problem, ligesom ID-kontrollen er et kæmpe problem i Øresund. Så vil det også være et kæmpe problem ved den dansk-tyske grænse, fordi der er så meget hverdagstransport,« siger grænseforskeren.

Politiko.dk har forgæves forsøgt at få en uddybning fra Lars Løkke Rasmussen (V) om, hvordan samarbejdet mere konkret skulle foregå.