DF og K: Fælles grænsekontrol i Norden urealistisk

Statsministerens forslag om fælles nordisk grænsekontrol får lunken modtagelse af regeringens støttepartier og oppositionen.

»Det mest realistiske lige nu er, at Danmark har grænsekontrol, og at der både er grænsekontrol ved den dansk-svenske grænse og ved den dansk-tyske grænse,« siger Mai Mercado. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministerens forslag om fællesnordisk grænsekontrol er urealistisk, så længe svenskerne ikke har styr på deres grænser og flygtningesituation.

Det mener både Dansk Folkeparti og de Konservative efter Lars Løkke Rasmussens (V) udmelding om, at de nordiske lande skal samarbejde om en fælles kontrol af den ydre grænse og skrue ned for grænsekontrollen mellem landene.

Regeringens støttepartier er især skeptiske over for at etablere fælles grænsekontrol med Sverige, så længe de to lande ikke har samme syn på, hvordan man skal håndtere flygtningesituationen.

Dansk Folkeparti mener, at det nordiske samarbejde på mange områder kan udvides, men ikke når det handler om at bevogte og kontrollere nationale grænser.

»Det er Danmark, der skal stå for grænsekontrollen mod Tyskland, og vi bør også have grænsekontrol mod Sverige, og den bør vi have endnu mere af. Jeg synes ikke, tiden er inde til at diskutere, om andre lande skal udføre den kontrol, som Danmark bør udføre,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

De Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, ser også adskillige problemer ved forslaget, som hun betegner som sympatisk, men helt urealistisk.

»Det mest realistiske lige nu er, at Danmark har grænsekontrol, og at der både er grænsekontrol ved den dansk-svenske grænse og ved den dansk-tyske grænse,« siger Mai Mercado.

De Konservative er tilfredse med den nuværende grænsekontrol, men håber også på, at der kan komme en fælles europæisk løsning.

»EU-samarbejdet udgøres af medlemslande, hvor de fleste er ved at indse, at situationen nu ikke er holdbar. Derfor har vi et håb om, at EU som organisation også vil begynde at indse det, for mange medlemslande presser på,« siger Mai Mercado.

S efterlyser nordiske ministre på plan

Socialdemokraterne tror ikke umiddelbart på, at Lars Løkke har fundet den gyldne løsning på at få ophævet den dansk-svenske id-kontrol med idéen om i stedet at koncentrere sig om den ydre grænse.

Politisk ordfører Nicolai Wammen ser positivt på idéen om et øget nordisk samarbejde, men vil ikke forholde sig til planen, før han hører noget konkret fra en fælles front bestående af de nordiske statsministre.

»Der har været et dårligt samarbejde mellem Lars Løkke og de nordiske kolleger for at finde fælles fodslag, så derfor må vi også have klarhed for, om det er noget, Lars Løkke mener, eller om det er noget, der har opbakning fra de andre nordiske statsministre,« siger Nicolai Wammen.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra de relevante nordiske ministre.