S: Hjemmeværnsvåben opbevares allerede uden ammunition

Der er i forvejen ingen krudt og kugler i Hjemmeværnets våben, påpeger Socialdemokraterne, efter beslutning om at inddrage vital våbendel møder kritik fra DF og V.

»Det handler jo ikke om mistillid – det handler om sikkerhed,« siger den 47-årige hjemmeværnssergent, Christina, som ikke har noget problem med at få inddraget bundstykket til sin M95-automatriffel i kølvandet på terrorangrebene i København. Fold sammen
Læs mere

Socialdemokraternes forsvarsordfører, Annette Lind (S), nedtoner betydningen af Hjemmeværnets beslutning om at inddrage bundstykker fra organisationens våben, efter beslutningen har mødt hård kritik fra Venstre og Dansk Folkeparti. Våbnene opbevares allerede uden ammunition, påpeger hun.

»I forvejen var der ingen ammunition til våbnene ude hos de frivillige i hjemmeværnet, så våbnet kunne alligevel ikke affyres. Nu fjerner man bundstykkerne, fordi så er det ikke et helt våben, der kan forsvinde. Det synes jeg, er fornuftigt,« siger hun.

Uden bundstykker eller våbenlåse, som de også kaldes, kan værnets automatgevær M95 ikke affyres. Beslutningen om at inddrage den vitale del af våbnet er truffet i kølvandet på terrorangrebet i København i februar, hvor det netop var et stjålet hjemmeværnsgevær af den type, der blev brugt til at dræbe én civil og såre tre betjente i forbindelse med angrebet på kulturhuset Krudttønden.

Både Dansk Folkeparti og Venstre kritiserer forsvarsminister Nicolai Wammen (S) for at undlade at orientere forligspartierne om afvæbningen, men de skyder de helt forbi målet, mener Annette Lind. Hun henviser til, at det er Hjemmeværnets eget initiativ at bundstykkerne inddrages.

»Det er helt og holdent Hjemmeværnets eget initiativ at hente bundstykkerne og ikke en politisk beslutning,« siger forsvarsordføreren.

Hjemmeværnet arbejder lige nu på en række anbefalinger til, hvordan våbnene opbevares sikrest muligt i fremtiden.

Ifølge Berlingske har 4.328 hjemmeværnsmedlemmer fået udleveret våben til opbevaring i hjemmet.