Religion fylder mindre blandt indvandrere

Der bliver færre stærkt religiøse indvandrere i Danmark, og flere som føler sig danske. Afstanden mellem politisk debat og virkelighed vokser, vurderer forsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt imens regeringen slås med det kuldsejlede burkaforbud og i øvrigt skærper kravene til udlændinge, der vil have permanent ophold i Danmark, så går det fremad med integrationen.

Det viser nye tal fra analyseinstituttet Catinét, der har undersøgt en større gruppe flygtninge og indvandreres forhold til blandt andet religion og danskhed. Religion fylder mindre, og andelen af indvandrere, der føler sig danske, stiger, viser tallene.

Faktisk vokser afstanden mellem den politiske debat og virkeligheden blandt indvandrere, mener professor og integrationsforsker Ulf Hedetoft fra Københavns Universitet.

- Der er en meget ringe sammenhæng mellem virkeligheden og den meget marginaliserende debat, der er politisk og i medierne. Ofte med et ubalanceret fokus på enkeltsager, siger Ulf Hedetoft, der også er formand for Nordic Migration Research, en forening for forskning i indvandring i de nordiske lande.

Ifølge undersøgelsen er andelen af indvandrere, der slet ikke føler sig danske, siden 2005 faldet fra over 30 procent til under 20 procent i 2009. Stadig flere føler sig både danske og udenlandske eller overvejende danske.

Og målt på religion - omkring 80 procent af deltagerne er muslimer - er andelen, der beskriver sig selv som "mest muligt religiøs", faldet fra 19,8 procent til 10 procent i perioden. Tilsvarende vokser grupperne "mindst muligt religiøs" og "kun en smule religiøs".

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Peter Skaarup, kalder tallene positive.

- Men man kunne også håbe på, at det gik stærkere endnu, og at man ikke havde de her parallelsamfund, siger Peter Skaarup.

/ritzau/