Regeringen klar med vækstinitiativer for ni milliarder

Regeringen vil med 100 initiativer skabe vækst og udvikling i hele Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under overskriften »Vækst og udvikling i hele Danmark« fremlægger regeringen nu 100 initiativer, der skal skabe vækst i hele landet.

Initiativerne skal sikre, at landet ikke bliver delt op i to områder: Et under udvikling og et under afvikling, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

»Der er behov for et gearskifte. Vi kan og skal skabe vækst og udvikling i hele Danmark. Derfor er vi nu klar med en samlet strategi, der skal være med til at fastholde et sammenhængende Danmark,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet vil de konkrete tiltag give et varigt løft i BNP på 2,5 milliarder kroner, og initiativerne kommer til at koste omkring ni milliarder kroner i perioden 2015-2019.

Med strategien vil regeringen sætte ind på en række områder, som skal bidrage til at skabe vækst og udvikling i hele landet, skriver Erhvervs- og Vækstministeriet. To af initiativerne er blandt andet udflytningen af statslige arbejdspladser og en liberalisering af planloven. Derudover lægger regeringen blandt andet op til:

  • Bedre rammer for landbrugs- og fødevareerhvervet
  • Gode vilkår for produktion og investeringer
  • Gode muligheder for at bo og leve i hele Danmark
  • Bedre balance - udflytning af 3.900 statslige arbejdspladser

Du kan læse hele udspillet her.

Udover liberaliseringen af planloven vil regeringen også tillade 15 nye forsøgsprojekter ved kysterne.

De første 10 forsøgsprojekter er netop meldt ud, og de vurderes at have et investeringspotentiale på op mod 4 milliarder.

Det er den del af planen, som blandt andre de Radikales miljøordfører Ida Auken i dag tordner imod. For med muligheden for, at kommunerne kan bygge tæt på landets kyster - uden at spørge staten først - spilles der hasard med det, der er allerfinest ved Danmark.

»Det her har Venstre villet i årevis, men nu er der andre borgerlige partier, som vil støtte det, og sætte det Danmark, vi kender, over styr sammen med en vanvittig Venstre-regering, som er ved at smadre alt, hvad de kender,« siger hun til dr.dk.

17-årige skal kunne få kørekort

Rgeringen åbner samtidig for at give 17-årige lov til at få kørekort. Det skal ske gennem en forsøgsordning, hvor 17-årige får mulighed for at tage kørekort under forudsætning af, at de det første år kun må køre bil, hvis de har »en erfaren ledsager« med.

Samtidig vil regeringen tillade højere hastighedsgrænser for godkendte campingvogne, påhængsvogne og traktorer, ligesom Løkke og co. vil hæve hastighedsgrænsen på udvalgte motortrafikveje fra 90 km/t til 100 km/t.

Der er foreløbigt udpeget motortrafikvejen mellem Holbæk og Vig.