Poul Nyrup mistede sit allermest dyrebare og stod over for et umuligt valg: »Fra det øjeblik går alting i stå«

En dag skete noget katastrofalt i Poul Nyrup Rasmussens liv. Og han stod nu over for et valg, der virkede næsten umuligt at træffe. I DRs »Statsministre« fortæller han om det afgørende øjeblik, om at komme videre og om at bruge sin fortid på Christiansborg til at skabe mening.

I 1993 mistede den daværende statsminister sin datter, og måtte nu beslutte om han skulle blive i politik eller ej. Det fortæller han i næste udsendelse af DRs 'Statsministre'. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han stod i Nordgrønland og betragtede udsigten til tonerne af et grønlandsk kvindekor.

Året var 1993, og Poul Nyrup Rasmussen nød den sørgmunterhed, »som hører Grønland til«.

Pludselig skete der noget. Noget i hans indre fortalte ham, at der var indtruffet en katastrofe, og han vendte hastigt hjem.

»Det var næsten ved at tage alting fra mig,« forklarer han over for DR.

På søndag sender TV-stationen tredje afsnit af »Statsministre«, som Berlingske har fået lejlighed til at se. Her fortæller den tidligere socialdemokratiske statsminister om tabet af sin datter, og om det afgørende valg han måtte træffe.

Skulle han forblive statsminister eller ej?

Poul Nyrup Rasmussen var netop blevet statsminister, da datteren, Signe, som følge af en psykisk sygdom, tog sit eget liv.

»Fra det øjeblik går alting i stå. Mine tanker og mit sind går fuldstændig i opløsning, føler jeg,« siger han.

Datteren blev for alvor syg, da hun var teenager.

I programmet fortæller Poul Nyrup Rasmussen, hvor svært det i begyndelsen var at erkende datterens sygdom.

På et tidspunkt forstod den tidligere statsminister alvoren, og en dyb bekymring spredte sig i ham. En bekymring, der fulgte Poul Nyrup Rasmussen hver dag. Lige til datteren tog sit liv.

»Da vi havde taget afsked med Signe, og Signe blev begravet, sad jeg mange døgn i hjørnet derhjemme og spurgte mig selv, hvad det hele var til. Jeg overvejede virkelig meget alvorligt at smide alt, hvad jeg havde i hænderne, og så måtte andre jo træde til,« siger han til DR.

Poul Nyrup Rasmussen endte med at stille sig selv det enkle spørgsmål:

»Hvad ville Signe egentlig foretrække, at jeg gjorde nu?«

Og han blev overbevist.

Poul Nyrup Rasmussen skulle hjælpe dem, der havde brug for det, og han skulle anvende sin magt til formålet. Han fortsatte derfor som statsminister, og forblev det i otte år.

Men han var en anden end før - en mere intens udgave af sig selv. Alligevel var han fast besluttet på at gøre sit arbejde. For det havde han givet befolkningen håndslag på.

»Nogen har sagt, at tiden læger alle sår. Jeg må sige, at det gør den ikke. Den kan bruges til så meget andet den tid. Men ikke til det,« siger Poul Nyrup Rasmussen til DR.

Han fandt noget at bruge tiden til. Efter et par år i Europa-Parlamentet stoppede han i 2009. Samme år dannede Poul Nyrup Rasmussen Det Sociale Netværk - en forening, der arbejder for bedre vilkår for psykisk syge og deres pårørende.

Efterfølgende tog han også initiativ til Headspace, et rådgivningstilbud til unge, der har brug for nogen at tale med.

»Hver eneste dag vi får en ung på sporet igen ... jeg siger dig, det har uendelig værdi. Det er virkelig ting, der tæller. Og dér tænker jeg tilbage på mit job som statsminister, for det giver mig i dag en større mulighed for at påvirke,« fortæller Poul Nyrup Rasmussen.

I den kommende udsendelse af »Statsministre« sidder han over for Lars Løkke Rasmussen, som giver en bevæget Poul Nyrup Rasmussen et kærligt klap på skulderen.

»Jeg har enorm respekt for, og det ved du også godt, alt det arbejde, du har lavet de seneste år med Det Sociale Netværk og din store indsats for at fjerne nogle tabuer knyttet til psykiske sygdomme og andet. Og i virkeligheden endnu mere vigtigt, at alle de hundrede af tusinde af frivillige, der arbejder i den sektor, har du været med til at give et løft ved at investere dig selv, din egen historie og din egen person i det,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Da Poul Nyrup Rasmussen i 2009 stoppede sin politiske karriere, var der ikke megen fokus på psykiske sygdomme. Det er der i dag, og det har den tidligere statsminister en stor fortjeneste i, mener Trine Hammershøy, der er direktør i Det Sociale Netværk og Headspace.

»At han som kendt person har stillet sig frem og fortalt hudløst ærligt om sine egne oplevelser, men også om det at bevare troen, har gjort rigtig meget for mange. Han er et symbol på det levede livs erfaringer, og han har bragt håb til mange psykisk sårbare og deres pårørende,« siger hun.

Når Poul Nyrup Rasmussen kigger tilbage på de 24 år, der er gået, siden han mistede sin datter, står en ting klart for ham:

»Når du har mistet det allermest dyrebare, er det din opgave at træffe nogle valg, der er hundesvære. Sværere end noget som helst andet. Men du må foretage dem, og du må gøre det sådan, at dit liv har en eller anden form for mening. Og det fandt jeg i det valg, jeg traf der,« siger han til DR.