Mette Frederiksen: Lur mig om der ikke kommer en god løsning på kontanthjælpsloftet

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, giver nu det nærmeste, hun kommer på en garanti om at afskaffe det udskældte kontanthjælpsloft.

S-formand Mette Frederiksen gik søndag på talerstolen for at levere sin afsluttende replik ved Socialdemokratiets årlige kongres i Aalborg. Her adresserede hun et af de problemer, der har fyldt en del i debatten – kontanthjælpsloftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har kaldt det »asocialt« og »uigennemtænkt« og har flere gange proklameret, at hun er imod det.

Alligevel har Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke villet love, at hun vil afskaffe V-regeringens kontanthjælpsloft, hvis hun bliver statsminister.

Men søndag gav S-formanden det nærmeste, hun kommer på en garanti om, at hun vil rulle det udskældte ydelsesloft tilbage, da hun gik på talerstolen på sit partis kongres i Aalborg for at levere sin afsluttende replik.

Da LO-formand Lizette Risgaard lørdag holdt tale på den årlige partikongres, havde hun en klar besked til Mette Frederiksen om, at hun var »sikker på«, at S-formanden får afskaffet kontanthjælpsloftet, hvis hun bliver statsminister.

Og da Mette Frederiksen gik på talerstolen på kongressens sidste dag, adresserede hun Lizette Risgaards opfordring direkte:

»Lizette fik lige sneget ind til sidst – jeg tror, jeg citerer nogenlunde korrekt – at hun var sikker på, at vi ville få fjernet kontanthjælpsloftet,« lød det fra partiformanden.

»Ved I hvad – lur mig om ikke Lizette får ret,« tilføjede Mette Frederiksen, der med netop dén bemærkning udløste bifald og piften fra de fremmødte.

33.000 rammes om en uge

Kontanthjælpsloftet, som de borgerlige partier står bag, betyder, at der sættes en grænse for, hvor meget en kontanthjælpsmodtager maksimalt kan få i støtte fra det offentlige. Mange vil derfor få et mærkbart lavere rådighedsbeløb, når det træder i kraft 1. oktober, da de eksempelvis vil få mindre i boligstøtte og børnebidrag.

I alt vil godt 33.000 kontanthjælpsmodtagere rammes af loftet og blive beskåret i deres samlede ydelse, anslår Beskæftigelsesministeriet.

Markante stemmer fra det socialdemokratiske bagland har lagt pres på Mette Frederiksen for at få hende til at tilkendegive, at hun vil afskaffe kontanthjælpsloftet.

I søndagens Berlingske opfordrer fagbevægelsen og flere socialdemokratiske borgmestre hende til at sløjfe det, hvis hun bliver statsminister, og også Socialdemokratiets støttepartier, de Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, er gået sammen med et krav om, at loftet tilbagerulles, hvis der kommer en S-ledet regering.

»Det er en dårlig idé med det kontanthjælpsloft«

Socialdemokratiet har før været med til at afskaffe et lignende ydelsesloft – faktisk var det en af SRSF-regeringens første gerninger, da den tiltrådte i 2011, at afskaffe de såkaldte fattigdomsydelser som eksempelvis starthjælpen og den forhenværende regerings kontanthjælpsloft.

Det bemærkede Mette Frederiksen også fra talerstolen, da hun opsummerede på lørdagens debat blandt de delegerede, der især kredsede om velfærd, kontanthjælpsloftet og udlændingepolitik:

»Der var rigtig mange af jer, der talte om kontanthjælpsloftet. Ikke fordi der er så meget godt at sige om det. Men det giver god mening at diskutere det, for det er en dårlig idé med det kontanthjælpsloft,« sagde hun.

»Det er jo derfor, vi stemte imod det. Og det var derfor, at noget af det første, vi gjorde, sidste gang vi sad i regering, det var at afskaffe de samme lave ydelser,« tilføjede S-formanden, da klapsalverne efter den første bemærkning var forstummet.

Blå ulykker

Men selvom Mette Frederiksen på kongressens sidste dag kom nærmere en garanti om at rulle loftet tilbage, betonede hun samtidig, at det afhænger af, hvad der kan lade sig gøre økonomisk og parlamentarisk.

»Hvis vi nu ser, hvad Lars Løkke Rasmussen og det blå flertal har lavet på et år, så er det altså ikke småting. Der er sparet, der er skåret ned, der er ændret på rigtig mange områder. Det kan være, der kommer valg lige om lidt. Det kan også være, der ikke gør,« sagde hun og tilføjede, at den socialdemokratiske fantasi ikke er god nok til at forestille sig, »hvad de kan nå at lave af blå ulykker på de næste to år«.

»Og derfor bliver vi selvfølgelig nødt til at være sikre på, at vi har penge nok til at gøre det, vi gerne vil. At der er en sammenhæng mellem indtægter og udgifter. Og derfor bliver vi nødt til at vide, hvad har de begået af fejltagelser, vi ønsker at ændre, før vi kan love noget helt præcist,« fastslog Mette Frederiksen.