S-bagland: Mette F. skal slå hul i loftet over kontanthjælp

Markante stemmer i Socialdemokratiets bagland lægger nu pres på Mette Frederiksen. Afskaf kontanthjælpsloftet, lyder opfordringen.

Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne marcherer i takt.

Fra talerstolen på partiets kongres lørdag fastslår taler efter taler, at partiet skal gå fremad i solidaritetens navn og mod nye sejre for velfærdsstaten. Hver gang klapper de 1.100 deltagere i salen i Aalborg Kongres- og Kulturcenter.

Men der er ømme tæer på de kollektive fødder. Og der er socialdemokratiske stemmer, som savner klarere svar på det, de opfatter som de mest presserende udfordringer for velfærdsstaten – især kontanthjælpsloftet.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, berørte i sin tale fredag, der i høj grad handlede om at sikre trygheden for den enkelte dansker, kun ganske kort regeringens loft over kontanthjælpen, som hun kaldte »uigennemtænkt og asocialt«.

Loftet, som de borgerlige partier står bag, betyder, at der sættes en grænse for, hvor meget en kontanthjælpsmodtager maksimalt kan få i støtte fra det offentlige. Mange vil derfor få et mærkbart lavere rådighedsbeløb, da de eksempelvis vil få mindre i boligstøtte og børnebidrag, når loftet træder i kraft 1. oktober. I alt vil godt 33.000 danskere ifølge Beskæftigelsesministeriet blive beskåret i deres samlede ydelse.

Ingen klare svar

Mette Frederiksen har tidligere forbandet kontanthjælpsloftet, ligesom Socialdemokratiet er modstander af regeringens integrationsydelse til nyankomne flygtninge. Men da hun i denne uge fremlagde partiets bud på en plan for Danmarks økonomi frem mod 2025, var der ikke afsat penge til at afskaffe de to tiltag. I stedet prioriterer Socialdemokratiet milliarder til boligejerne, velfærd og en vækstreform.

S-formanden ville heller ikke svare klart på, om hun har i sinde at rulle kontanthjælpsloftet tilbage, hvis hun bliver statsminister. Beskeden var, at vælgerne må vente, til der bliver udskrevet folketingsvalg, og Socialdemokratiet har gjort op med sig selv, hvad der kan lade sig gøre økonomisk og parlamentarisk.

Den besked har flere svært ved at sluge.

Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA, forsøger med lange sug på sin cigaret på kongrescentrets terrasse og med blikket ud over Kildevældsparken, hvor der hvert år fejres 1. maj:

»Socialdemokratiet vil nu placere sig som et parti, der garanterer tryghed. Derfor bør partiet også sige klart og tydeligt, at kontanthjælpsloftet skal droppes. Jeg havde faktisk forventet, at den melding var kommet hér på kongressen,« siger han.

Da LO-formand Lizette Risgaard lørdag morgen stod på talerstolen med røde bannere i ryggen, udtrykte hun en klar forventning om, at Mette Frederiksen afskaffer det udskældte loft.

»I og med at Mette Frederiksen selv siger, at kontanthjælpsloftet er asocialt og uigennemtænkt, er jeg sikker på, at hun får afskaffet det, så snart en socialdemokratisk ledet regering kommer til igen,« uddybede Lizette Risgaard efterfølgende over for Berlingske og understregede, at hun er enig i selve S-formandens syn på kontanthjælpsloftet.

Bekymrede borgmestre

Flere af de socialdemokratiske borgmestre, der er at finde på kongressen, udtrykker stor bekymring over, at hundredvis af deres borgere rammes af ydelsesloftet om en uge.

Og selv om der generelt er forståelse for, at Mette Frederiksen ikke kan udstikke garantier, kommer flere med opfordringer til S-formanden.

Overborgmester i København og Socialdemokratiets næstformand, Frank Jensen, kalder kontanthjælpsloftet et problem – især i hovedstaden, hvor både bolig- og leveomkostningerne er store, og hvor kommunen nu må hæve enkeltydelser for at undgå, at borgere sættes på gaden.

»Der er ingen tvivl om, at det, der vil være allerbedst for hele Danmark, er, at der kommer en regering, der vil fjerne kontanthjælpsloftet,« siger Frank Jensen.

Ser du gerne, at Mette Frederiksen forpligter sig til at fjerne kontanthjælpsloftet?

»Garantier er farlige i politik, for man ved aldrig, på hvilket grundlag og ud fra hvilken økonomisk situation man skal regere. Men jeg har den klare opfattelse, at kontanthjælpsloftet er et fejlgreb ind i det danske velfærdssamfund, fordi det er alt for rigidt, og fordi vi skal sidde ude i kommunerne og reparere,« siger han.

Borgmester i Albertslund Steen Christiansen understreger fra sin plads i kongressalen, at det i hans øjne er klogt af Mette Frederiksen ikke at give garantier, for »det skal man aldrig i politik«:

»Men jeg går ud fra, at kontanthjælpsloftet forsvinder, når vi får en socialdemokratisk ledet regering.«

Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp lægger bestikket fra sig på frokosttallerkenen for at komme med en noget klarere opfordring til Mette Frederiksen end sin kollega på den københavnske vestegn:

»Jeg synes absolut, hun skal give en garanti for, at kontanthjælpsloftet afskaffes. Opfordringen er der, men jeg vil gerne have meldingen helt klart fra hende. Det er en social katastrofe, hvis ikke det fjernes,« siger han.

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus og næstformand i Kommunernes Landsforening (KL), vil til gengæld ikke forholde sig til, om det bør sløjfes.

»Det må man forholde sig til på Christiansborg. Jeg er optaget af at få håndteret konsekvenserne, så familier ikke lades i stikken,« forklarer han.

Rødt pres på Mette Frederiksen

Også fredag blev der lagt pres på Mette Frederiksen, da partilederne fra de Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet gik sammen om et krav: Mette Frederiksen bør give danskerne et løfte om at afskaffe kontanthjælpsloftet.

En af SRSF-regeringens første gerninger, da den trådte til i 2011, var at afskaffe de såkaldte fattigdomsydelser – heriblandt den forhenværende regerings kontanthjælpsloft. Direkte adspurgt om kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen skal bevares, lyder svaret fra Mette Frederiksen:

»Vi har stemt imod kontanthjælpsloftet, fordi vi er bange for, at det kan få store sociale konsekvenser. Vi er enige med den øvrige del af oppositionen i, at vi skal have håndteret det problem, men vi bliver nødt til at være sikre på, at der er en sammenhæng mellem indtægter og udgifter den dag, vi måtte få mandaterne.«