Mette F siger velfærd først: 7 S-borgmestre sænker skatten

I syv kommuner har S-borgmestre mindst én gang siden seneste kommunalvalg fundet penge til skattelettelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Tirsdag stemplede S-formand Mette Frederiksen sig for alvor ind i kommunalvalgkampen. Det skete med et brev, som er havnet i 600.000 postkasser, med overskriften "velfærd først".

Heri opfordrer hun til at stemme socialdemokratisk med argumentet om, at andre partier vil sænke skatten - og at "det bliver svært" at sikre velfærden, "hvis pengene allerede er brugt på skattelettelser".

Imidlertid har syv af de 34 S-borgmestre mindst én gang siden kommunalvalget i 2013 lettet skatten. Ritzau har spurgt dem alle, om det ikke viser, at der er råd til både velfærd og skattelettelser.

- Det man kan sige, er, at man altid skal tage udgangspunkt i den enkelte kommunes økonomi, siger borgmester i Fredensborg Thomas Lykke Pedersen (S), der i 2014 sænkede skatten med 0,1 procentpoint.

- Det var prisen for et bredt budgetforlig med alle partier.

Dermed gik kommunen glip af 5,4 millioner kroner. Adspurgt om det betød dårligere velfærd, svarer borgmesteren:

- Man kan jo sige, at de 5,4 millioner kroner kunne have været brugt til øget velfærd.

I Gladsaxe er skatten blevet lettet med 0,1 procentpoint i tre år.

- Vi er i den heldige situation, at der har været råd til det. Det betyder ikke, at alle kan gøre det samme, siger borgmester Trine Græse (S).

Hun kan ikke svare på, om borgerne kan forvente flere skattelettelser fra hendes hånd:

- Det kommer an på mange forskellige ting. Men de kan regne med, at jeg vil sikre en god velfærd.

I Lejre, der har haft skattelettelser to år, mener borgmester Carsten Rasmussen (S) ikke, at det er bevis på, at der er råd til begge dele.

Spørgsmål: Så må det betyde, at du har været med til at forringe velfærden?

- Der er ingen tvivl om, at vi godt kunne bruge de penge, vi havde haft, hvis ikke vi havde sat skatten ned. Men vi kan stadig se borgerne i øjnene.

Brøndbys 1. viceborgmester Arno Hurup Christiansen (S) erkender, at "man godt kan mene", at der stadig er råd til velfærd med en skattelettelse på 0,2 procentpoint i år:

- Vi har en kassebeholdning, som gjorde, at vi kunne gøre det. Men problemet er, at regeringen vil sænke skatten for de rige, og det går ud over velfærden.

På Christiansborg har Venstre kritiseret S-formanden for i sit brev at blande diskussionen om at lette indkomstskatten på landsplan ind i kommunalvalget.

Der er forskel på, om skatten sænkes fra Christiansborg eller fra rådhuset, medgiver 1. viceborgmester og spidskandidat Allan S. Andersen (S) fra Tårnby, der har givet skattelettelser to år:

- I kommunerne er det en proportional skattesænkning, så alle får gavn af det. Det var vores argument for at gøre det.

Men viceborgmesteren mener ikke, at præmissen er forkert i partiformandens brev.

I Hvidovre istemmer borgmester Helle Adelborg (S) også mantraet "velfærd først". Adspurgt om kommunen ikke havde en fornuftig velfærd efter skattelettelsen i 2014, svarer hun:

- Jo, det vil jeg sige. Men der er sket meget siden 2014. Så der er ikke råd til skattelettelser i dag.

Ingen af S-borgmestrene går til valg på skattelettelser, men flere betoner, at de ikke kan sige, om der vil være råd til det i næste valgperiode.

/ritzau/