Løkke blinkede først efter »gruppeterapi« og et afgørende telefonmøde

Med Eva Kjer Hansens afgang som miljø- og fødevareminister er statsminister Lars Løkke Rasmussen endt med en løsning på regeringskrisen, han ellers var klar til at udskrive valg for at undgå. Ifølge statsministeren selv har krisen efterladt det borgerligt-liberale Danmark »svækket«.

Samrådet om pesticider forventes at starte kl. ca. kl. 11.15 i vær. 2-133 på Christiansborg. Eva Kjer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I stedet for fred, forsoning og genskabt tillid i blå blok er to dages forhandlinger på Marienborg endt med den ministerafgang, som ellers tidligere på ugen var uacceptabel for Lars Løkke Rasmussen.

For få dage siden foretrak statsministeren et folketingsvalg frem for at undvære Eva Kjer Hansen på ministerholdet. Men lørdag bøjede Løkke af og accepterede miljø- og fødevareministerens ønske om at gå.

Efter weekenden skal han på Amalienborg for at præsentere Kjers afløser.

I et interview på TV 2 News kort før deadline for denne avis erkendte statsministeren, at opgøret mellem de Konservative på den ene side og regeringen på den anden har fået »det borgerlige liberale Danmark til at stå svækket tilbage«, og at han er »ulykkelig over« Kjers afgang.

»Det er klart, at jeg meget hellere ville, at ministeren fortsatte. Men det er bedre at tabe ansigt end at tabe hovedet. Og hvis ikke de fire blå partier finder ind i et ordentligt samarbejde, så taber vi ikke kun ansigtet, men også magten.«

Dramatisk situation

Statsministeren betegnede opgøret i blå blok som »en dramatisk situation, som jeg selv har været med til at skabe«.

»Men den skabte trods alt også en diskussion, som vi ellers ikke ville have fået,« siger han om møderne på Marienborg, der skulle genopbygge tilliden mellem de blå partier, og som ifølge statsministeren er endt med spilleregler om at sige til i god tid, inden man overvejer at affyre en mistillidserklæring »ud af det blå«.

Møderne mellem de blå partier på Marienborg op til weekenden er ifølge Løkke foregået i en konstruktiv tone. I pauserne blev der ifølge statsministeren spillet bordtennis. Men hyggelig pingpong var ikke målet. Manøvren skulle genrejse den gensidige tillid i blå blok.

Det var egentlig meningen, at forhandlingerne skulle fortsætte i weekenden. Men fredag ved 21-tiden tog sagen en dramatisk drejning.

Efter to dages »gruppeterapi« skulle der for alvor tages fat. Fredag aften ridsede statsministeren rammerne for fortsatte forhandlinger op: de Konservative, som i dagevis har afvist, at Eva Kjer Hansen havde en fremtid som minister, måtte acceptere hende som fortsat medlem af regeringen.

Søren Pape svarede ikke på kravet, inden han tog fra Marienborg, men andre partiledere tolkede hans reaktion som en accept.

Men inden Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape tog afsked fredag aften, bad statsministeren Pape om at vende tilbage med et svar på, om de Konservative ville acceptere præmissen inden et møde lørdag morgen kl. ni mellem Løkke og Pape, så møderne med de to øvrige to blå partier kunne fortsætte senere på formiddagen.

I et efterfølgende telefonmøde i den konservative folketingsgruppe fik Pape enstemmig opbakning til at fastholde den position, han har haft gennem hele krisen: At Kjer måtte gå. Tilliden til hendes person var væk.

Derfor gav det ikke mening at se hende på en anden ministerpost. Pape sendte efterfølgende en mail til gruppemedlemmerne, hvori han gentog sin konklusion. Natten til lørdag kvitterede samtlige medlemmer af folketingsgruppen med deres opbakning.

De Konservative stod fast

Ved ottetiden lørdag morgen meddelte Pape Løkke, at de Konservative fastholdt deres position. Mødet mellem de to og de øvrige partiledere på Marienborg blev aflyst.

De Konservative indkaldte til pressemøde klokken ti for at orientere om deres position, men kort før klokken ti meddelte Eva Kjer Hansen sin afgang til stor overraskelse for de Konservative.

»Jeg vil ikke stå i vejen for regeringen. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold,« forklarede Eva Kjer Hansen kortfattet på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside.

K-pressemødet blev aflyst, og Pape kvitterede på Facebook med meldingen om, at »den beslutning tager vi til efterretning«.

Efter flere dages stirrekonkurrence mellem Søren Pape og Lars Løkke Rasmussen blev det Lars Løkke Rasmussen, der blinkede først. Men der var ingen jubel hos Søren Pape, der på Christiansborgs weekendstille gange blot sagde, at »det her handler ikke om at tabe eller vinde. Jeg har givet en skriftlig kommentar, og så har jeg ikke mere at sige. Vores standpunkt har været velkendt hele tiden«.

I rød blok er kritikken af forløbet benhård. Nicolai Wammen, politisk ordfører for Socialdemokraterne, siger, at Lars Løkke Rasmussen »har tabt magtspillet i blå blok«.

»Det betyder så, at man i flere dage har skullet vente på, at der blev truffet den beslutning, der måtte blive konsekvensen: Når et flertal i Folketinget udtrykker mistillid til en minister, så må hun gå. Statsministeren har ladet som om, at tyngdekraften var ophævet i dansk politik. Det er den ikke. Kjers afgang er en naturlig konsekvens. Man kan undre sig over, at statsministeren ikke så det fra start. Men man må konstatere, at blå blok har været i kaos. Regeringssamarbejdet mellem Lars Løkke Rasmussen og de andre partier er rystet i sin grundvold,« sagde Wammen.

Statsministeren selv »vil ikke pege fingre ad andre« men konstaterer, at »der skal fire til kædedans« og at de blå partier har brug for at finde hinanden igen og at han selv og ministerholdet ikke har gjort nok for den del af arbejdet.

»Vi må anstrenge os mere og investere mere tid og energi i dem, vi laver aftaler med, så de føler ejerskab. Det vil være en udfordring for mig selv og for hele min regering.«