Løkke: Det borgerlige-liberale Danmark står svækket

Statsministeren kommenterer for første gang efter Eva Kjer Hansens afgang som minister de seneste ugers tillidskrise mellem regeringen og De Konservative.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slår endnu en gang fast, at han fortsat har tillid til den afgående miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen.

»Jeg er ulykkelig over, at det kom dertil, hvor man uden videre går efter en minister, som efter min bedste overbevisning ikke har givet en eneste urigtig oplysning hverken i Folketinget eller i forligskredsen,« siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 News under et interview på Marienborg.

Statsministeren erkender samtidig, at tillidskrisen mellem regeringen og De Konservative har tærret på samarbejdet i den borgerlige fløj:

»Det borgerlige-liberale Danmark står svækket efter det her, det er åbenlyst.«

Under interviewet giver Lars Løkke Rasmussen udtryk for, at det kom »som et lyn fra en klar himmel«, da De Konservative tirsdag udtrykte mistillid til miljø- og fødevareministeren, som dermed fik et folketingsflertal imod sig.

»Det svarer til, at jeg sad derhjemme med Sólrun (Lars Løkkes kone, red.) og drak morgenkaffe, og når jeg kom hjem om aftenen, så var hun flyttet, og skilsmissen eksekveret. Der ville jeg personligt blive meget skuffet over, at vi så ikke lige inden da havde vekslet nogle ord om, at det skulle komme så vidt,« siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 News.

Ifølge statsministeren skyldes tillidskrisen mellem regeringen og dens konservative støtteparti mest af alt dårlig kommunikation.

»Jeg er nødt til at sige, at man jo ikke kan have et samarbejde, hvor man pludselig trækker tæppet væk under hinanden. Sådan som jeg er opdraget i politik, hvis der opstår problemer på løjtnantsniveau, så er kaptajnerne nødt til at tale sammen først,« siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til striden mellem landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) og Eva Kjer Hansen (V), der lørdag endte med ministerens afgang.

De seneste to uger er Eva Kjer Hnasen blevet kritiseret for at have givet forkerte eller vildledende oplysninger til Folketinget i forbindelse med forhandlinger af en hjælpepakke til landbruget.

Blandt andet undsagde en række forskere først i Berlingske og siden under et samråd i Folketinget et ministerielt regnestykke om den såkaldte Landbrugspakkes konsekvenser for miljøet. Samme aften udtrykte De Konservative mistillid til ministeren.

Siden har regeringen i forhandling med støttepartierne forsøgt at klinke skårene i det borgerlige samarbejde.

»Det, den her sag handler om - også - det er, hvordan man samarbejder. Normalt skal der to til tango, men i det her tilfælde skal der fire til kædedans. Hvis vi skal kunne lave noget i den blå familie, så skal vi samarbejde anstændigt og ordentligt. Det peger begge veje, og der er nogle ting, der er gået galt her,« siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 News og tilføjer:

»Men der er helt åbenlyst også sket det, at man har eskaleret en konflikt op, truffet en konklusion om at fjerne en minister, uden at give rum til at se, om den her sag kunne være løst mere fredeligt. Jeg håber, at det sætter sig hos alle, frem for at man bare ser på, hvem der har tabt og vundet.«

Flere kommentatorer har i ugens løb sammenlignet krisen mellem De Konservative og regeringen med et spil poker, efter statsministerens udmelding om, at han så større sandsynlighed for et folketingsvalg end en ministerafgang.

»Jeg ville hellere have, at ministeren havde fortsat. Men det er bedre at tabe ansigt, end at tabe hele hovedet. Hvis ikke de her fire partier finder ind til et samarbejde, så taber vi magten. Og det er ikke bare magten for magtens skyld. Men det er udtryk for, at vi føler, at Danmark i den situation, vi står i med flygtninge- og migrantkrise og en vækst, som kun langsomt vinder tilbage, at der er Danmark bedre tjent med en borgerlig-liberal regering i spidsen,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge statsministeren har regeringen også taget ved lære af krisen.

»Min lære af det er et spørgsmål om inddragelse og medejerskab og om, hvorvidt partierne har været inddraget i tilstrækkelig grad. Det skal vi bruge til, at mine ministre må anstrenge sig mere i deres samarbejde med vores parlamentariske grundlag, siger Løkke og tager dermed en del af skylden for krisen,« siger han.

Statsministeren vil mandag udpege Eva Kjer Hansens afløser.