Lettelse hos LA: Nu tror Samuelsen på topskattesejr

Løkkes melding om, at han vil fastholde en ambition om at sænke topskatteprocenten skaber optimisme hos LA.

Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, er optimistisk, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag mødte pressen ved Venstres sommergruppemøde på Fyn.

Her meddelte Løkke, at regeringen i den kommende 2025-plan vil fastholde ambitionerne fra regeringsgrundlaget. Det vil sige en sænkelse af topskatten med fem procentpoint, som LA-kræver.

- Det er en god melding, som bekræfter, at når vi går ind i forhandlingsrummet, så starter vi fra de fem procentpoint. Og så forsøger Liberal Alliance at gøre det bedre derfra, siger Anders Samuelsen til Ritzau under LA's sommergruppemøde på Egelund Slot.

I LA-lejren havde man frygtet, at Lars Løkke allerede ved indgangen til forhandlingerne ville droppe ambitionen og måske i stedet foreslå at hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat.

Det er mere spiseligt for Dansk Folkeparti, fordi det dermed ikke vil være de rigeste danskere, der ville få mest ud af lettelsen.

Men en højere grænse vil ikke have samme effekt i forhold til at skabe vækst, siger Samuelsen:

- Hvis man begynder at rykke på grænsen og nøjes med det, så får vi aldrig gjort noget ved procenten. Og marginalskatten er væsentlig. Den højeste skat på den sidst tjente krone er med til, at der er flere, der flytter ud af landet og færre, der flytter ind.

- Det er med til at skabe mindre vækst - og dermed skatteindtægter til den velfærd, vi alle sammen er enige om, at vi gerne vil have, siger Anders Samuelsen.

Et flertal med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i spidsen mener ikke, at der er råd til skattelettelser i den nuværende situation.

Men DF har ikke kategorisk udelukket topskattelettelser som del af en 2025-aftale, hvor udlændingepolitikken til gengæld bliver strammet og der gives penge til sundhed og ældre.

Efter Løkkes melding tror Anders Samuelsen nu endnu stærkere på en aftale mellem partierne i blå blok:

- Jeg tror på, at vi finder hinanden. Forestil dig en situation, hvor vi har fundet hinanden på udlændinge, sundhed og reformer. Og så står vi tilbage med det her ene spørgsmål.

- Hvilket blåt parti skulle så ønske at sige, at lige præcis det her ikke kan lade sig gøre, så vi vil vælte regeringen.

Regeringen fremlægger 2025-planen i slutningen af august.

/ritzau/