»Det er direkte uforskammet og uværdigt af en minister i forhold til sit støtteparti«

Dagens overblik: Dansk Folkeparti er rasende, efter at justitsminister Søren Pind i går i Politiken sagde, at retorikken på højrefløjen kan anspore Breivik-typer. Pind skal afvise, at det er DF, han hentyder til, lyder det. Og så skal vi forbi momsen på økologi, Venligboerne og en minister, der føler, at hans tillid er blevet brudt.

»Det er direkte uforskammet og uværdigt af en minister i forhold til sit støtteparti, at han ikke i dag står frem og siger: "Det er ikke DF, jeg hentyder til.",« siger Søren Espersen i dagens Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Fejrede du de danske håndboldherrers OL-guldmedalje lidt for voldsomt i går? Kom du til at blive oppe i nat for at se afslutningsceremonien fra Rio? Eller er det bare lidt for meget mandag morgen?

Fat mod. Her kommer ugens første politiske overblik, så du hurtigt og nemt er med på, hvad der sker på og omkring Christiansborg i dag.

Og så ellers godmorgen.

Pind har problemer med DF-vennerne: Uforskammet og uværdigt

Vi starter gennemgangen af dagens politiske historier med at skrue tiden tilbage til i går.

I Politiken kom justitsminister Søren Pind (V) nemlig med en opsigtsvækkende udmelding. Under overskriften »Pind går til angreb på højrefløjen« gik Søren Pind...tja...til angreb på i hvert fald dele af højrefløjen. Den yderste del af den, som han selv sagde.

Du kan læse forside-historien her. Og du kan læse en længere, uddybende artikel om samme udmelding her.

Venstres justitsminister mener, at de politikere og debattører på højrefløjen, som taler om, at Vesten befinder sig i krig med islam, kan være med til at fremprovokere rabiate antimuslimske holdninger og i sidste ende være med til at udløse terror fra forstyrrede mennesker.

Den udmelding får i dag Dansk Folkeparti til at se rødt i Jyllands-Posten, hvor DF-næstformand Søren Espersen harcelerer over, at Pind ikke vil sige, »om han antyder, at det er Dansk Folkeparti, som inspirerer Breivik-typer til at begå terror«:

»Det er direkte uforskammet og uværdigt af en minister i forhold til sit støtteparti, at han ikke i dag står frem og siger: "Det er ikke DF, jeg hentyder til.",« siger Søren Espersen i dagens Jyllands-Posten, hvor Søren Pind dog får roser for at tage debatten op fra Socialdemokraterne og De Konservative.

Ros er der til gengæld ikke fra partiet Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund:

»Søren Pind går islamisternes ærinde,« siger hun i artiklen, der ikke er online.

Venstre i værdimæssigt krydspres

Så er vi ligesom i gang med ugen.

Og vi fortsætter lidt i samme rille. Vi bliver i hvert fald ved samme Pind-udmelding. For hvordan udlægger de politiske analytikere Pinds angreb på højrefløjen?

Ifølge Berlingskes Thomas Larsen er det tydeligt, at Venstres top lige nu leder efter den rigtige kurs i værdi- og udlændingepolitikken. Thomas Larsen kæder Pind-udmeldingen sammen med Lars Løkke Rasmussen 180 graders kursskifte i forhold til de internationale konventioner: Før valget var den daværende oppositionsleder parat til et opgør med konventionerne, men nu er den nuværende statsminister »i løb på vej væk fra det synspunkt«.

»Ser vi frem, venter der Løkke en svær opgave, hvor han skal forsøge at skabe en mere klar forbindelse mellem retorik og resultater,« skriver Thomas Larsen i dag i Berlingske og fortsætter:

»Vælgerne vil næppe støtte EU i større tal, hvis ikke Bruxelles løser de problemer – herunder håndteringen af flygtninge- og immigrantstrømmen og bekæmpelsen af terror – som er mange vælgeres største bekymring. Vælgerne vil heller ikke i længden acceptere internationale konventioner, hvis de oplever, at konventionerne beskytter for eksempel kriminelle asylansøgere.«

I BT skriver Søs Marie Serup, avisens politiske kommentator og tidligere rådgiver for Løkke, at Pinds udmelding »stritter« lidt i forhold til andre dele af Venstre. Og at den - og Nye Borgerlige - skaber problemer for Dansk Folkeparti:

»For DF er bundlinjen, at de sidder i et krydspres mellem nye højrefløjspartier, et socialdemokrati med en barsk udlændingepolitik, et krævende samarbejde i blå blok og en samlet velfærdsglad venstrefløj. Det trækker næppe DF i en moderat retning i spørgsmålet om Vestens forhold til islam. Så hvis Venstre vil sætte en grænse for retorikken, er tiden måske ikke velvalgt, men dog ved at løbe ud,« skriver hun.

3 hurtige og korte

Inden vi skal videre til Jyllands-Postens forside og store baggrundsartikel om de kommende forhandlinger om 2025-planen, napper vi lige et par hurtige (korte) nyheder fra dagens aviser:

  • De Radikale vil give danske virksomheder et særligt jobgaranti-kort til at hente udenlandsk arbejdskraft. Arbejdsgiverne er begejstrede. Venstre finder forslaget spændende. Men både S og DF er mere end lunkne. Læs historien her.
  • I dag fremlægger Enhedslisten en række konkrete forslag til at bringe den grønne omstilling tættere på de socialt og økonomisk svageste grupper i samfundet, skriver Information. Et af forslagene er, at man i Danmark bør droppe momsen på økologi. Læs mere her.
  • De Konservatives Naser Khader er i dag afsender på kronikken i Politiken. Det benytter han til at lange ud efter Venligboerne, der ifølge Khader er blevet kuppet og nu »er blevet en halvreligiøs bevægelse«, som nogle bruger til at få opfyldt deres behov for opmærksomhed. Læs kronikken her.

Vil du have det politiske overblik hver dag? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få den politiske morgenpost i din mailbooks hver morgen.

Erhvervslivet går i rette med topøkonomer og appellerer til regeringen

Og så ellers videre til Jyllands-Posten.

Avisen åbner i dag med et opråb til regeringen fra erhvervslivet.

For efter at flere topøkonomer har sat spørgsmålstegn ved, hvor meget gods der er i at fortsætte ud af de seneste årtiers arbejdsmarkedsreform-spor i forbindelse med den kommende 2025-plan, så er der i dag andre toner fra DI, DE og DA:

»Meldingen til regeringen er klar: Fortsæt med reformer af arbejdsmarkedet. Alle, der kan, skal i spil. Ja, der er taget skridt, men der er stadig meget at gøre,« siger vicedirektør Kent Damsgaard fra DI i Jyllands-Posten i dag. Samme opråb lyder fra DE:

»Det er helt forfejlet, at man ikke kan komme længere ad det spor. Vi risikerer alvorlig mangel på arbejdskraft,« siger Geert Laier Christensen, underdirektør i DE.

Læs Jyllands-Postens glimrende optakt til de kommende forhandlinger om 2025-planen her (kræver abonnement).

Røde partier vil skærpe voldtægtslovgivning

I Berlingske i dag foreslår Socialdemokraterne, de Radikale og SF at ændre lovgivningen, så seksuelle handlinger uden samtykke kan straffes.

I dag kræver en dom for voldtægt, at anklagemyndigheden kan bevise, at gerningsmanden med tvang eller trusler havde til hensigt at voldtage, altså havde såkaldt forsæt.

Men det har vist sig svært at bevise i mange voldtægtssager, hvor gerningsmand og offer ofte kender hinanden, og hvor det i retten typisk ender med påstand mod påstand om hændelsesforløbet.

Og derfor skal lovgivningen ændres, så seksuelle handlinger uden samtykke fra - typisk - kvinden skal straffes, lyder det.

»Når vi kan høre, at der i konkrete sager rejses diskussion om, hvilket tøj pigen havde på, eller hvordan hun dansede, så har vi som samfund et problem. Vi ønsker simpelthen at føre vores lovgivning på voldtægtsområdet ind i den moderne virkelighed: Seksuelt samkvem mellem to personer skal være afhængig af, om der er et samtykke eller ej,« siger S-formand Mette Frederiksen i Berlingske.

Både Morten Østergaard og Pia Olsen Dyhr har været aktive på Twitter omkring forslaget:

Dagens citat: Minister føler sig svigtet af forsyningsbranchen

Finder vi i Information, hvor energiminister Lars Christian Lilleholt definitivt afviser, at regeringen har planer om at privatisere den danske varme- og vandforsyningssektor. Det skrev Jyllands-Posten ellers i sidste uge, at regeringen havde. Men i dag siger Lilleholt, at »forløbet siden tirsdag har været præget af store overdrivelser og misforståelser«.

»I stedet for at vente til rapporten offentliggøres, farer de (forsyningsbranchen, red.) op som trold af en æske og skaber falske skræmmebilleder i offentligheden. Jeg synes faktisk, de har brudt den tillid, jeg har givet dem.«

Dagens tegning

Er fra Berlingske, hvor der tages forskud på det skattespørgsmål, der kommer til at være en af efterårets store politiske begivenheder.

Det sker i dag

9:45 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) besøger i dag Vestjylland.

14:15 Enhedslisten holder pressemøde efter sommergruppemøde
Enhedslisten holder i dag pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Aarhus. Politisk ordfører Pernille Skipper, miljø- og familieordfører Maria Gjerding og gruppenæstformand Nikolaj Villumsen vil fremlægge en række politiske initiativer og komme med perspektiver på den aktuelle politiske situation. I aften klokken 19.30-21 holder partiet dialogmøde med lokale borgere og foreninger om kampen mod fattigdom.

Radikale holder sommergruppemøde
Radikale Venstre holder i dag og i morgen sommergruppemøde på Egelund Slot ved Fredensborg. Der er pressemøde i morgen.

Udenrigsministeren er til ambassadørmøde
I dag afholdes det årlige ambassadørmøde, hvor blandt andre udenrigsminister Kristian Jensen (V) deltager.