Løkke fastholder ambition om topskattelettelser: »Jeg har set Anders Samuelsens stålsatte øjne«

Lars Løkke Rasmussen har fortsat en ambition om topskattelettelser, men udsteder på forhånd ingen garantier trods et ultimativt krav fra Liberal Alliance. Underligt signal fra LA at give oppositionen opskrift på at vælte regeringen, lyder det fra statsministeren.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fortsat ambitioner om at lette skatten på den sidst tjente krone, men han usteder ingen garantier til Liberal Alliance forud for efterårets forhandlinger om Danmarks økonomi frem mod 2025.

Det slog statsministeren fast i forbindelse med Venstres sommergruppemøde i Faaborg i dag, efter at LA-formand Anders Samuelsen ellers netop har krævet, at topskatten lettes med minimum fem procentpoint, hvis Liberal Alliance skal indgå i en aftale.

»Vi gik ikke til valg på at sænke topskatten. Vi gik til valg på primært at nedsætte skatten for folk med små arbejdsindkomster. Vi har aldrig haft noget imod at lette i toppen, men gik ikke til valg på det. Men vi gjorde det til en ambition i regeringsgrundlaget. Derfor er det fortsat vores ambition, og jeg agter ikke at spille ud med en 2025-plan, som ikke matcher regeringens ambitioner. Kan jeg så garantere noget? Jeg kan garantere, hvad der er regeringens politik. Så er resten op til vores forhandlingsevne. Det er ikke kun min forhandlingsevne. Det er også Anders Samuelsens forhandlingsevne,« sagde Lars Løkke Rasmussen på sit pressemøde.

Statsministeren blev tvunget til at forholde sig til spørgsmålet om topskattelettelser ovenpå Anders Samuelsens skærpede skatteultimatum med kravet om, at topskatten skal lettes med mindst fem procentpoint.

Samuelsen har i den forbindelse gjort det klart, at partiet under ingen omstændigheder deltager i en politisk aftale, hvis ikke den indeholder en lettelse af skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint eller mere. Der er med Samuelsens egne ord tale om en »absolut smertegrænse«.

Det er »bottomline, det er minimum, det skal vi have,« siger LA-formanden.

Anders Samuelsen har tidligere truet med at vælte regeringen, hvis ikke spørgsmålet om topskattelettelser blev adresseret. Og Løkke Rasmussen har ikke glemt Liberal Alliances primære politiske ønske, lod han forstå

»Jeg har jo set Anders Samuelsens stålsatte øjne på diverse TV-skærme i månedsvis bag den her forventning til regeringen. Og der er ikke talt for døve øren,« sagde statsministeren.

Derudover syntes Lars Løkke Rasmussen hverken begejstret eller imponeret over det nye, skærpede skatteultimatum fra støttepartiets formand.

»Jeg synes, det er et sjovt signal at sende til oppositionens partier at give en grydeklar opskrift på, hvordan man kommer af med den her regering. Den taktiske overvejelse af det, må man spørge Andes Samuelsen om,« lød det fra statsministeren.

Senere på måneden ventes statsminister Lars Løkke Rasmussen at fremlægge sin økonomiske 2015-plan, og under de efterfølgende politiske forhandlinger forventes spørgsmålet om skattelettelser at blive et omdrejningspunkt.

Ifølge LA-formanden har der imidlertid bredt sig en opfattelse af, at de fem procentpoint, som står omtalt i regeringsgrundlaget som en "ambition", er en mulighed, der måske kan nåes politisk enighed om som det maksimalt mulige.

»Det handler om at flytte det her land fremad. Målet må være at lave reformer, som har en varig effekt, og derfor må vi hæve os op over den diskussion om, at de fem procentpoint er det maksimalt mulige. Nej, det er det mindste. Et minimum,« har Anders Samuelsen udtalt til Berlingske.

I partiets egen 2025-plan arbejder man med en halvering af topskatten.

Venstre-regeringen har erklæret det som afgørende at lette skatten i bunden af indkomstskalaen. Dansk Folkeparti har ved flere lejligheder udtalt, at man ikke umiddelbart ser plads til topskattelettelser i den nuværende økonomiske situation.

Direkte adspurgt om Liberal Alliance så vil være afvisende, hvis man fik stillet en aftale i udsigt indeholdende eksempelvis tre procentpoint på topskatten, en lavere bundskat og løfter om yderligere reduktion af registreringsafgiften, svarer Andes Samuelsen.

»Det starter med de fem procentpoint, og så forhandler vi videre derfra.«

Så det bliver ikke aktuelt for jer med en aftale om to, tre eller fire procentpoint på topskatten?

»Nej, det gør det ikke.«

At sænke topskatten fra 15 til ti procent koster ifølge Skatteministeriet omkring 2,6 mia. kroner. Selve øvelsen vil ifølge økonomer koste omkring fem mia. kroner, mens såkaldt dynamiske effekter som eksempelvis øget lyst hos danskerne til at arbejde vil omtrent halvere regningen.