Samuelsen: Vi er medskyldige i druknedød og voldtægter

Danmark er moralsk medskyldig i flygtninges skæbne under flugt på grund af misforstået humanisme, mener LA.

Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er i Danmark medskyldige i, at folk drukner og kvinder bliver voldtaget på flugten mod Europa.«

»Det har vi et moralsk medansvar for, fordi vi vælger at lege humanister ved at hjælpe en meget lille procentdel her i stedet for en meget stor procentdel i nærområderne.«

Sådan lyder det fra Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, der forud for 2025-forhandlingerne lægger op til en markant skærpelse af udlændingepolitikken.

Udmeldingen kommer, efter at Dansk Folkeparti i denne uge spillede ud med fem markante forslag til stramninger af asyl- og udlændingepolitikken.

Kristian Thulesen Dahl foreslår blandt andet permanent grænsekontrol, straksbehandling af asylansøgere ved grænsen og et opgør med de internationale konventioner.

Flere af forslagene ligger ikke langt fra Liberal Alliances egen politik, mener Anders Samuelsen.

»Vi ønsker et stop for spontan asylsøgning i Danmark. Vi skal tage færre flygtninge til Danmark direkte fra lejrene i nærområderne. Og de penge, man dermed sparer, skal bruges på at skabe bedre forhold i lejrene,« siger Anders Samuelsen.

Han er ikke bekymret for om nødvendigt at anvende magt som del af en permanent grænsekontrol i Danmark:

»Det foregår allerede andre steder i Europa. Østrig eksempelvis. Det handler bare om at gøre noget i erkendelse af, at EU ikke har beskyttet de ydre grænser med magt,« siger Anders Samuelsen.

Han kommer dermed DF i møde forud for efterårets svære 2025-forhandlinger.

Under sidste års finanslovsforhandlinger var stemningen mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ellers elendig.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kan regne med en imødekommende holdning fra Liberal Alliance, når han møder op til 2025-forhandlinger fem markante udlændingestramninger. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere

I DF-lejren mistænkte man Liberal Alliance for at lække DF-fjendtlige historier fra forhandlingerne.

Og efterfølgende var der udbredt DF-irritation over Anders Samuelsens højlydte champagnefejring af den lavere registreringsafgift, som især gjorde de dyreste biler billigere for de mest velhavende danskere.

Men også fra DF's side går man ind til forhandlingerne uden at hælde LA's ønske om topskattelettelser helt af brættet. DF mener dog ikke, at der er råd, eller at det er fornuftigt at bruge penge her. Men Thulesen vil ikke sige endegyldigt nej.

»Jeg gør det over for DF, som jeg fornemmer, at DF gør over for os i øjeblikket. Jeg siger, lad os se på hvad I har. Og DF afviser heller ikke noget på skatteområdet, som jeg forstår det.«

Han er spændt på at høre, hvor partiernes såkaldt røde linjer går i forhandlingerne:

»Vi skal bare alle sammen holde hinanden op på, at de røde linjer, man opsætter, skal være inden for rimelighedens grænser i forhold til de mandater, man har,« siger Anders Samuelsen.

Dermed lægger han op til at lytte til udlændingekravene fra blå bloks største parti, der kommer med 37 mandater mod LA's 13.

/ritzau/