Lars Seier angriber Liberal Alliance i burkasag: »Helt og aldeles ganske uacceptabelt«

Den trofaste LA-støtte, erhvervsmanden Lars Seier Christensen, kritiserer nu i hårde vendinger partiets støtte til et maskeringsforbud. Partiet har »sat sig med i det semi-totalitære socialistiske selskab«, mener han. Et burkaforbud er en realitet uanset, hvad Liberal Alliance stemmer, betoner politisk ordfører.

Den 1. marts har Lars Seier Christensen tabt mindst ti kilo. Ellers skal han betale Enhedslisten 250.000 kroner. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Liberal Alliances mest trofaste og udtalte støtter, erhvervsmanden og milliardæren Lars Seier Christensen, kritiserer nu Liberal Alliance i sagen om et maskeringsforbud – det såkaldte burkaforbud.

Fredag meddelte Liberal Alliances formand, udenrigsminister Anders Samuelsen, på Facebook, at »der kommer et maskeringsforbud i Danmark. Sådan er det«.

Samuelsen skrev uddybende, at »alle er enige om, at burkaer er udtryk for ekstrem kvindeundertrykkelse«, og at han »får kvalme hver gang jeg ser den form for beklædning«.

Derfor gjorde han det klart, at partiet – modsat tidligere meldinger – vil stemme for et forbud, »hvis det er praktisk muligt med et sådant forbud UDEN at vi kommer til at gøre vold på os selv og vores egne værdier«.

»Og må jeg så ikke bede om, at vi kommer videre til næste punkt på dagsordenen?« spurgte Samuelsen.

Det er Lars Seier Christensen dog ikke klar til – i hvert fald ikke uden at knytte nogle kommentarer til Liberal Alliances ageren.

På Facebook fremsætter han således en både sjælden og bemærkelsesværdig hård kritik af, at partiet »nu også har sat sig med i det semi-totalitære socialistiske selskab, der vil blande sig i folks påklædning«.

»Jeg er ked af at sige det, men det er efter min mening uacceptabelt. Altså som i helt og aldeles, ganske uacceptabelt. Der var endda et flertal for forslaget uden LAs stemmer, så det gør absolut ingen forskel. Her havde det været mere end passende at udvise noget rygrad,« skriver han.

»På kompromis med helt basale liberale principper«

Lars Seier Christensen fortsætter med at sige, at han mener, at Liberal Alliance burde kunne være blevet fritstillet fra at stemme sammen med regeringen i en »sag af sådan principiel karakter«.

»Denne lov er meget forkert, og jeg vil blot håbe på, at vi ikke skal lide under en masse efterrationaliseringer fra LA om dette. Jeg går ud fra, at vi gør dette »for regeringens skyld«, og lad det så venligst være nok argumentation, selvom den ikke er meget værd – resten er vi vist nogle liberale, der ikke orker,« skriver han.

»Lad det venligst være sidste gang, at vi går på kompromis med helt basale liberale principper,« lyder den afsluttende bøn fra Seier.

Lars Seier Christensen er ikke nogen tilfældig person, når det kommer til Liberal Alliance. Da partiet lå på 0 pct. i meningsmålingerne efter dannelsen af partiet – som blev til af stumperne fra Ny Alliance – deltog han sammen med en lille kreds i at rejse Liberal Alliance fra asken.

Siden støttede han i en årrække partiet økonomisk – både personligt og gennem Saxo Bank, som han sammen med partneren Kim Fournais stiftede i 1992 under navnet »Midas« – og det hører til sjældenhederne, at han offentligt lægger afstand til partiet.

Bl.a. har han varmt støttet partiets entré i den borgerlige trekløverregering, og han har flere gange forsvaret partiets ledelse i nogle af de svære sager – bl.a. da Anders Samuelsen i august erkendte, at der ikke ville komme topskattelettelser.

En politisk sag, der ellers tidligere i denne valgperiode blev gjort til et ultimativt krav og et spørgsmål om partiets »eksistensberettigelse« af Anders Samuelsen.

Men i sagen om et maskeringsforbud – der bl.a. vil ramme burkaer – er Lars Seier altså ikke tilfreds.

Lars Seier Christensen ønsker ikke over for Berlingske at uddybe sin kritik.

LA-ordfører: »Ikke er en ide, der kommer fra Liberal Alliances hånd«

Partiets politiske ordfører, Christina Egelund, siger, at hun har »meget stor respekt for, at Lars har stærke holdninger på det her område«.

LA-ordføreren betoner, at der er tale om pragmatisk realpolitik, og at hendes personlige og partiets holdning for så vidt er den samme omkring et burkaforbud.

Han taler om, at I har sat jer med i det semi-totalitære socialistiske selskab. Det er hårde ord fra en mand, der nomalt forsvarer og støtter jer. Gør det indtryk?

»Men alle som har fulgt den her debat om burkaforbuddet, som efter min bedste overbevisning har fået lov at fylde alt for meget, kan ikke være i tvivl om, at det ikke er en ide der kommer fra Liberal Alliances hånd. Det er ikke os, der har sat det på dagsordenen, det er ikke os, der har ønsket det. Men vi kan bare helt nøgternt konstatere, at der er et stort flertal for det i Folketinget. Så har det været op til os at vurdere, om spørgsmålet om et forbud mod burka og niqab skal have lov at fylde hele det politiske efter år, og det synes vi ikke det skal.«

Du medgiver, at det grundlæggende er imod jeres værdier?

»Vi har ikke ændret holdning, jeg har ikke ændret holdning til det her spørgsmål, men vi kan bare se, at uden om Liberal Alliance er der et meget stort flertal for det.«

Du har ikke ændret holdning?

»Nej.«

Og ender så med at stemme imod din egen overbevisning?

»Nu må vi se. Det, der ligger i støbeskeen, er, at regeringen fremlægger sit eget lovforslag, som skal indrettes efter retsstatens princippet. Jeg er lidt spændt på, hvordan man vil formulere det. Det må vi kigge på.«

Lars Seier Christensen peger på, at der endda ville være et flertal for et forbud, selv om I i Liberal Alliances gruppe stemte imod. Hvorfor ikke stå op for sine holdninger, når det endda er en gratis omgang?

»Fordi det ikke ville ændre noget som helst. Der et flertal for det her ligegyldigt, hvad vi stemmer. Så vi kommer til at stemme for det lovforslag, som regeringen fremsætter som en del af regeringen. Den her situation er parallel med den situation, vi havde omkring blasfemi, som var meget vigtig for Liberal Alliance, og som Venstre var i mod. Dengang gav Venstre sig for os, nu giver vi os for dem.«

Viser det så ikke, at jeres fortælling om, at der er et LA-ministerhold, og så er der en LA-folketingsgruppe, der har lov at vifte med de liberale faner, ikke holder i virkeligheden?

»Nej, fordi jeg har mange gange helt rituelt udtalt mig i debatten, og det vil jeg fortsat gøre. Jeg har præcis den samme holdning til det her, som jeg havde i går. Vi kan bare konstatere, at der er et meget stort flertal uden om Liberal Alliance. Så er der min vurdering, så er det vores vurdering, at vi synes ikke, at vi vil belemre danskerne med, at hele det politiske efterår skal handle om et burkaforbud.«

Du siger, at det har fyldt for meget, og at det står klart, at der er et meget stort flertal uden om jer. Men der blev talt om topskat i ret lang tid, selv om det stod klart, at der var et stort flertal, der ikke ønskede topskat. Hvor for er det ene okay, mens det andet ikke er okay?

»Man kan sige det sådan, at der er betydeligt flere danskere, der betaler topskat end danskere, der går med burka.«