LA-ungdomsformand om partilinjen: »Man er gået over på en vej, som jeg synes er ufattelig ærgerlig«

Sejrene som regeringsparti har været »bitte bitte små«, og til gengæld har Liberal Alliance måttet indstille sit opgør mod socialstaten, lyder diagnosen fra partiets ungdomsformand forud for weekendens landsmøde. Alligevel er det for tidligt at fælde dom over beslutningen om at gå i regering, mener han.

»Liberal Alliance har mistet sit oprør mod socialstaten. Nu er man gået mere over på en vej, som jeg synes er ufattelig ærgerlig, hvor man siger, at vi skal lave reformpolitik, så vi kan bibeholde vores velfærdsstat, vores socialstat,« siger Søren Nielsen, der er formand for Liberal Alliance Ungdom. Fold sammen
Læs mere

Så sent som i sidste måned afgav formand for Liberal Alliances Ungdom, Søren Nielsen, sammen med otte andre politiske ungdomsformænd et løfte, der har til formål at fjerne politikerleden og værne om demokratiet.

For de edsvorne betyder det såkaldte politikerløfte blandt andet, at man vil »tænke visionært«, træffe beslutninger »på så oplyst grundlag som muligt« og gå forrest i kampen for »en respektfuld og saglig debat«.

Politikerløftet slår endnu en ting fast: »Jeg vil indrømme, når jeg tager fejl, eller skiftende omstændigheder gør, at jeg må ændre holdning.«

Måske skyldes det netop det nyligt afgivne løfte, at Søren Nielsen som LA-ungdomsformand ikke tøver med at konstatere, at Liberal Alliance indleder weekendens landsmøde i Aalborg som et parti med blå mærker. Særligt beslutningen om at træde ind i Lars Løkke Rasmussens regering har slået skår i en ellers skarpsleben profil, mener Søren Nielsen.

»Det er klart, at de har taget nogle tæsk for at blive en del af noget, de tidligere har stået udenfor,« siger han henvisning til, at regeringspartiet Liberal Alliance står på mål for et folkeskoleforlig, partiet ellers har været arg modstander af.

Samtidig har partiets måttet bremse op i forhold til sit politiske korstog mod topskatten, ligesom et krav om minusvækst i den offentlige sektor er ændret til en ambition i regeringsgrundlaget.

På den måde har partiet på lange stræk tabt pusten i sit oprør mod det bestående, som hidtil har været selve det politiske pulsslag, lyder det fra ungdomsformanden.

»Liberal Alliance har mistet sit oprør mod socialstaten. Nu er man gået mere over på en vej, som jeg synes er ufattelig ærgerlig, hvor man siger, at vi skal lave reformpolitik, så vi kan bibeholde vores velfærdsstat, vores socialstat. Jeg så gerne, at man gik ud og sagde, at socialstaten spiller fallit og også er blevet en hindring for de mennesker, der har mest brug for hjælp. Det er en omfordeling fra middelklassen til middelklassen, men dem der for alvor har brug for hjælp bliver efterladt. Vi så hellere en anden samfundsmodel,« siger Søren Nielsen, der ser bevarelsen af en skarp liberal profil som en af sine vigtigste opgaver som ungdomsformand.

»Der har været bitte bitte små sejre«

Derfor tillader Søren Nielsen at ærgre sig over, at moderpartiet på Christiansborg ikke har spillet med mere rene liberale toner.

»Den universelle del af velfærdssamfundet er forrykt. Hvorfor skal bankdirektøren have børnepenge, når han sagtens kan klare sig selv. Hvorfor skal store dele af middelklassen harve børnepenge. Det skyldes socialstaten. Så kan de selvfølgelig sige, at de ikke kan være illoyale overfor regeringen, men jeg mener stadig, man i højere grad kunne være ærlige om, hvad man har kunnet få igennem. Så har vi selvfølgelig fået andre ting,« siger han.

Som hvad?

»Der har været bitte bitte små sejre, som at 16-årige nu må være ansatte på sådan noget som Jensen Bøfhus og servere alkohol.«

Hvad ser du som partiets største sejr i regeringen?

»Det vil jeg sige er udvidelsen af friskoleforsøget,« siger han med henvisning til LA-undervisningsminister Merete Riisagers beslutning om at lade flere folkeskoler få mulighed for at då dispensation fra folkeskolereformen:.

»Det er ufatteligt positivt, sepcielt for folkeskoleeleverne,« siger Søren Nielsen.

Hvad ser du som det største nederlag i perioden?

»Personlig synes jeg, det er et nederlag, at vi ikke kunne få Uber igennem. Det er jo ikke regeringens ansvar som sådan, for det skyldes de gamle transportordførere, der ikke ved, hvad en app er, men det er et nederlag, at man ikke kunne føre det ud i livet.«

Søren Nielsen holder lørdag sin første landsmødetale som formand for Liberal Alliances Ungdom.