LA: Nordisk Råd er for meget supertanker og for lidt speedbåd

Samarbejdet i Nordisk Råd foregår i dag på samme måde som for 50 år siden, lyder det fra Liberal Alliance. Partiet vil dog ikke nedlægge institutionen, sådan som Karen Ellemann foreslår.

ARKIVFOTO. Villum Christensen (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance bakker op om den kritik af Nordisk Råd, som tidligere minister for nordisk samarbejde, Karen Ellemann (V), lørdag fremsætter i Berlingske.

Her argumenterer Ellemann for, at det fælles nordiske samarbejde skal nedlægges, fordi det er præget af træghed og ikke skaber nævneværdige resultater. Villum Christensen (LA), der er Liberal Alliances medlem af Nordisk Råd, vil ikke gå så langt som at sige, at rådet skal nedlægges. Men reformer skal der til, fastslår han.

»Jeg kan sagtens genkende meget af den kritik, Karen Ellemann kommer med. Nordisk Råd er for meget supertanker og for lidt speedbåd. Jeg kan sagtens se for mig, at man kan få dobbelt så meget for det halve ved at reformere strukturen.«

»Men når det er sagt, så har Norden som identitet og brand formentlig aldrig haft det bedre end nu. Vi har mere at stå sammen om nu end nogensinde, især når man tænker på, hvor dårligt det går i Sydeuropa. Så derfor giver det ikke mening at tale om at nedlægge Nordisk Råd,« siger Villum Christensen.

Han mener, at Nordisk Råd har brug for et skub i en mere moderne retning, fordi organisationen er blevet for bureaukratisk og har »har kørt i samme rille i 50 år«.

»Som alle andre moderne virksomheder og institutioner kan Nordisk Råd ikke blive ved med at køre i samme struktur. Der er mange mellemregninger og diskussioner og resolutioner, der aldrig kommer nogen vegne og ikke bliver gennemført. Det bliver meget tungt. Jeg tror godt, at man kan skære halvdelen af økonomien væk, der er brug for en ny måde at organisere institutionen på,« forklarer Villum Christensen.

Han peger på, at det er stærke politikere, der brænder for det nordiske projekt, som kan modernisere Nordisk Råd.

»Bertel Haarder (formand for den danske delegation til Nordisk Råd fra 2011, red.) gør det fantastisk godt og brænder for den nordiske idé. Samarbejdet skal drives af stærke politikere, som skal stå i spidsen og drive beslutningerne igennem, hvis der skal ske noget. Det kræver noget beslutningskraft, hvis der skal luges ud i mellemregningerne,« siger Villum Christensen.