Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ellemann: Nedlæg Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

Kommentar: »Den samlede pris for de to nordiske kaffeklubber er på lige knap 1 mia. kroner. Det er rigtig mange skattekroner.«

Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I næste uge mødes 87 parlamentarikere fra de nordiske lande til Nordisk Råds årlige session. De får følge af en hær af embedsmænd, bunkevis af dokumenter og fyldte sagsmapper. Går det, som det plejer, vil der under gode middage og langstrakte møder på et tidspunkt lande en række flotte og højstemte visioner for et stærkere nordisk samarbejde, men når gæsterne er rejst hjem, viser al erfaring, at de gode intentioner hurtigt glemmes. Og som om én kaffeklub ikke var nok, så mødes de nordiske ministre i deres helt eget forum, Nordisk Ministerråd. Her gentager processen sig med gode middage, masser af luftige forslag og meget få konkrete resultater. I min tid som minister for Nordisk Samarbejde var det en velkendt vittighed, at forskellen på en kamel og Nordisk Råd er, at en kamel kan knokle i 14 dage uden mad og drikke, mens Nordisk Råd kan spise og drikke i 14 dage uden at udrette noget nævneværdigt... Den samlede pris for de to nordiske kaffeklubber er på lige knap 1 mia. kroner. Det er rigtig mange skattekroner, så derfor er det vigtigt, at vi tager et politisk ansvar for, at investeringen rent faktisk kommer medlemslandene til gavn. Det synes jeg ikke, at den gør, som det ser ud i dag.

Da Nordisk Råd så dagens lys i 1952, havde det en meget stærk position i de nordiske landes politiske liv, og det årlige møde var dengang noget, der havde mediernes interesse, fordi det handlede om konkret politik. De store landvindinger fra midten af forrige århundrede med pasunion, fælles arbejdsmarked, socialkonvention, fælles uddannelsesmarked og en sprogkonvention, var noget der skabte en livlig debat. Man skabte resultater. Men alt det sandede til, da man etablerede Nordisk Ministerråd og det store antal arbejdsgrupper befolket af embedsmænd, der fulgte i kølvandet. Politisk debat og resultater for borgerne er blevet afløst af en centraliseret hyggeklub, hvor konkret politik og debat glimrer ved sit fravær.

Og det er et kæmpe tab, for de nordiske lande er i enhver henseende »toppen af Europa«. Vi deler et unikt fællesskab baseret på vores velfærdsmodel og værdier som ligestilling mellem kønnene, frihed for den enkelte, idérigdom og åbenhed. Det er der ikke noget nyt i for os ’nordister’, men resten af verden er for alvor ved at få øjnene op for det unikt nordiske.

I mange år så resten af verden med en vis skepsis på de nordiske velfærdssamfund: Kunne det mon hænge sammen? Men da det begyndte at brænde på, gennemførte de nordiske lande omfattende reformer i den offentlige sektor, så vi undgik den ekstreme gældsætning, som plager resten af den vestlige verden. Og ikke nok med det. Nu skriger resten af verden på nordisk kunst, madlavning, TV-serier og ikke mindst vores politiske idéer. Tidligere på året havde det ansete britiske magasin The Economist et billede af en viking på forsiden – med teksten: »De nordiske lande – den næste supermodel«. Og i en ledende artikel blev det noteret med slet skjult misundelse, at det i 80erne var Storbritannien, der førte an, så var det Singapore, men i dag er det de nordiske lande, der er ved at overtage rollen som det globale forbillede for reformer.

Norden er det sted i verden, man skulle ønske sig at blive født, for Norden har vist, at mens den globale krise lammede verden, klarede de nordiske lande sig forholdsvis godt. Vi har undgået Sydeuropas sociale sammenbrud og USAs ekstreme ulighed. Bemærk, at der ikke bliver talt om Danmark, selvom det set fra vores egen andedam kan være svært at forstå. Der bliver talt om Norden. For blandt næsten 200 lande i verden risikerer Danmark som lille land at drukne i kampen om opmærksomhed. Norden derimod, med sine 25 millioner indbyggere, har muligheden for at være en stærk stemme i verden. Derfor har Danmark et ansvar for at styrke og forbedre det nordiske samarbejde – for det er en ulempe for Danmark at lade være.

Vi skal pleje det nordiske samarbejde meget bedre, end vi har gjort det hidtil. Det er som om mange ting er blevet så selvfølgelige, at vi bare har ladet stå til. Men det er jo ingen selvfølge at vi har åbne grænser os imellem. Det tog lang tid at komme så vidt. Og vores store udfordring netop nu er, at styrke et samlet Norden inden for et samlet Europa. Derfor skal vi have reformeret vores samarbejdsmodel, så den i langt højere grad kan bruges på en resultatorienteret platform. Væk med de fastgroede, tunge og bureaukratiske organisationsformer, som sander til i ubrugelige systemer og tåbelige traditioner og derfor ikke formår at skabe nok konkrete resultater. Lad os i stedet for etablere et stærkt nordisk samarbejde – et nyt Nordisk Råd, der er kendetegnet ved en fleksibel struktur, hvor arbejdsgrupper og udvalg etableres efter behov og nedlægges, når opgaver er fuldendt. En decentral model, hvor ministre, parlamentarikere, fagfolk og organisationer indgår i samarbejde om at finde løsninger på konkrete problemer eller kommer med nye ideer der kan være til gavn for borgerne, i stedet for, som nu, at tage til møder for mødernes skyld og skrive notater for notaternes skyld.

Min vision er, at når Nordisk Råd træder sammen i 2014 er det i en ny og fuldstændig forandret struktur, der ikke vil være til at kende for de mange bureaukrater, der har gjort arbejdsgrupper til deres levebrød. I det nye Nordiske Råd sidder ministre, parlamentarikere, repræsentanter fra civilsamfundet, sportsforeninger og interesseorganisationer side om side for at udvikle og forbedre det unikt nordiske. Der nedsættes arbejdsgrupper som har som sit fremmeste mål at udvikle konkrete løsninger, mens borgerne i alle de nordiske lande kan følge med i dagspressen, i aftennyhederne og via sociale medier. Repræsentanter fra ungdomsorganisationer og –partier er med for at lære deres nordiske venner at kende og for at give deres meninger og drømme til kende.

Det nye Nordiske Råd skal være nordisk i sin grundholdning – noget som Nordisk Ministerråd har glemt at være. Nordisk Råd skal ikke være endnu en international organisation, hvor man vedtager resolutioner for så at arkivere dem lodret sammen med de mange fine ord fra de foregående års møder. Det nye Nordiske Råd er åbent, levende og idérigt, og gør en forskel for borgerne i Norden samtidig med, at det inspirerer resten af verden til at gøre deres samfund lidt bedre – og meget mere nordiske. Derfor skal vi aflive Nordens dyreste kaffeklub. Derfor skal vi, på ægte nordisk manér, tænke nyt og åbne os for omverdenen. Derfor skal vi nedlægge det nuværende Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd – farvel til Nordens papirtiger nr. 1.