Sareen: At Ellemann kalder Nordisk Råd for en kaffeklub er »en hån«

Venstres tidligere minister for nordisk samarbejde, Karen Ellemann, sammenligner Nordisk Råd med en meget dyr kaffeklub og vil have et mere decentralt samarbejde mellem nordiske lande i stedet.

ARKIVFOTO. Manu Sareen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resultaterne er få og de luftige forslag for mange. Sådan beskriver Venstres tidligere minister for nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) situationen i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd – og derfor foreslår hun nu, at begge dele nedlægges.

Det kontroversielle forslag kommer Karen Ellemann med i dagens kronik i Berlingske, hvor hun tegner et nedslående billede af arbejdet i Nordisk Råd, der mødes til sin 65. session i Oslo i næste uge, blandt andet med deltagelse af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

»Går det, som det plejer, vil der under gode middage og langstrakte møder på et tidspunkt lande en række flotte og højstemte visioner for et stærkere nordisk samarbejde, men når gæsterne er rejst hjem, viser al erfaring, at de gode intentioner hurtigt glemmes,« lyder forudsigelsen fra Karen Ellemann (V), der har skrevet kronikken som formand for Foreningen Norden i Danmark og medlem af Nordisk Råd for Venstre.

Karen Ellemann sammenligner Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd med to kaffeklubber, der vel at mærke koster knap én milliard kroner om året.

»Det er rigtig mange skattekroner, så derfor er det vigtigt, at vi tager et politisk ansvar for at investeringen rent faktisk kommer medlemslandene til gavn,« skriver Karen Ellemann.

Hun foreslår, at man laver et nyt decentralt samarbejde – et nyt Nordisk Råd - hvor arbejdsgrupper og udvalg etableres efter behov og nedlægges, når opgaven er fuldendt. Og hvor ministre, politikere, fagfolk og organisationer kan samarbejde.

Historiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen, har skrevet flere bøger om Norden. Han er enig i, at samarbejdet i Nordisk Råd trænger til at blive reformeret.

»Problemet er, at det ikke er et forpligtende samarbejde. Regeringerne har ikke pligt til at føre de ting ud i livet, som Nordisk Råd anbefaler. Der er ikke afstemninger, hvor flertallet bestemmer. Alle skal være enige,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Fremfor at gå en mere decentral vej, mener han hellere, at samarbejdet burde gøres mere forpligtigende. Og både regeringen og DF afviser da også Karen Ellemanns forslag.

Minister for nordisk samarbejde Manu Sareen (R) kalder det for »lidt af en gåde«, at et Venstre-medlem og en tidligere minister på området, går i byen med budskabet om, at Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd bør nedlægges.

»Det er mig en gåde, hvorfor Venstre vil have det her budskab ud. At kalde Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd for en kaffeklub er en hån mod samtlige parlamentarikere i hele Norden,« siger Manu Sareen.

»Sammen repræsenterer vi 25 millioner mennesker og er den 10. største økonomi i verden. Derfor er det vigtigt med et stærkt nordisk samarbejde,« mener ministeren for nordisk samarbejde.

Samme holdning har Dansk Folkepartis udenrigsordfører.

»Jeg tror, det ligger i Karen Ellemanns baghoved, at hun hellere ser en mere europæisk udvikling, hvor det nordiske samarbejde bliver mere stedmoderligt. Den holdning deler vi ikke,« siger Søren Espersen (DF).

Også internt i Venstre møder Ellemanns forslag modstand. Medlem af præsidiet i Nordisk Råd Bertel Haarder (V) ønsker således hverken at nedlægge Nordisk Råd eller Ministerråd.

»Jeg er selv frustreret over dele af det nordiske samarbejde, men det er vigtigt, at statsministre og de enkelte fagministre mødes i Nordisk Ministerråd, når vi som nu er ved at fjerne grænsehindringer. Og der er ingen grund til at give næring til den fordom, at vi får en hel masse gode måltider, hvor champagnen flyder. Sandheden er, at vi ofte spiser i cafeterier,« siger Bertel Haarder.