Kritikken hagler ned efter nyt kontanthjælpsforslag: »Jeg er grundigt skuffet«

Ydelseskommissionens anbefalinger møder hård kritik fra fagforbund og Enhedslistens bagland. »Det her er ikke godt nok,« lyder det blandt andet fra Per Clausen, der er byrådsmedlem for Enhedslisten og mangeårigt medlem af partiet.

 
Se videoen hvor kommissionsformand Torben Tranæs giver et overblik på, hvad kommissionen satte som mål. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder Ydelseskommissionens arbejde for et »godt grundlag at arbejde videre fra«, står fagforbund og personer i Enhedslistens bagland et noget andet sted.

»Jeg er grundigt skuffet over oplægget,« lyder det i en pressemeddelelse fra forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen.

»Godt nok er der forslag om at afskaffe kontanthjælpsloftet. Men man peger på bestemte udsatte grupper og presser dem endnu hårdere, end de allerede er. Det er ikke den rigtige løsning at give dem, der har mindst, endnu mindre,« mener hun.

​Regeringens såkaldte Ydelseskommission har mandag formiddag præsenteret sine forslag til et nyt ydelsessystem i Danmark. Den anbefalede model øger ifølge kommissionen arbejdsudbuddet med 750-950 fuldtidsstillinger og sigter mod at løfte 4.000-6.000 børn ud af lavindkomstgruppen. Men selvom man indfører anbefalingerne, vil der fortsat være 40.000 børn med forældre under lavindkomstgrænsen. Grænsen er i 2021 ifølge kommissionen skønnet til at være 128.000 kroner for en enlig person.

Det blev vedtaget fra politisk side, at kommissionen blandt andet skulle udarbejde anbefalinger til, hvordan børnefattigdom kan afhjælpes. Desuden skulle kommissionens anbefalinger være »udgiftsneutrale«. Der skal altså ikke bruges flere penge på sociale ydelser, end der i forvejen bruges.

»Jeg glæder mig over hvert eneste barn, der får bedre muligheder i livet. Men dette her må kunne gøres bedre,« siger FOA-forbundssekretæren i pressemeddelelsen.

Også hos Dansk Socialrådgiverforening er man kritiske.

Foreningen mener således ikke, at kommissionen løser »problemerne med fattigdom – hverken for børn eller voksne«.

»Derfor må politikerne nu træde i karakter og sikre, at færre skal leve i fattigdom i fremtiden,« skriver foreningen på Twitter på vegne af formand Mads Bilstrup.

Byrådsmedlem for Enhedslisten i Aalborg og mangeårigt medlem af partiet Per Clausen skriver på Twitter:

»Det her er ikke godt nok, så enkelt kan det siges,« hvorefter han linker til en artikel om, at 40.000 børn fortsat vil være under lavindkomstgrænsen.

Også tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted er kritisk.

»Det er jo så helt klart, at ydelseskommissionen ikke har bestået opgaven,« skriver han.

Omvendt er SFs formand Pia Olsen Dyhr tilsyneladende optimistisk. Således foreslår kommissionen et nyt kontanthjælpssystem med to satser på henholdsvis 6.600 kroner og en forhøjet sats på 10.450 kroner. Derudover foreslår kommissionen både at afskaffe det nuværende kontanthjælpsloft og 225-timers-reglen samt at indføre et optjeningsprincip på alle ydelser.

Pia Olsen Dyhr skriver på Twitter, at »endelig bliver kontanthjælpsloftet afskaffet!«.

Anbefalingerne skal dog i den kommende tid forhandles af partierne på Christiansborg.

Sprængfarlig politik

Forud for mandagens præsentation truede Enhedslisten regeringen med folketingsvalg.

Støttepartiet havde således på forhånd advaret regeringen mod at indgå et forlig om sociale ydelser med oppositionen – og mod, at en aftale, som mindsker børnefattigdom og ulighed, ikke bliver en realitet.

»Det vil være så eklatant et løftebrud fra regeringen, at den risikerer et valg,« sagde politisk ordfører Mai Villadsen op til partiets årsmøde til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ved folketingsvalget i 2019 enedes regeringen og støttepartierne om et fælles forståelsespapir, som skulle danne rammerne for politikken i valgperioden. Af forståelsespapiret fremgår det, at regeringen skal »bekæmpe børnefattigdom« – uanset børns baggrund og deres forældres situation.

Partierne aftalte at nedsætte en ydelseskommission, som skulle komme med anbefalinger til ydelsesområdet, og det er netop det, der er sket  i dag, mandag.

Det politiske stridspunkt forventes at ligge i den kommende tids politiske forhandlinger, hvor støttepartierne altså vil gøre op med kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, hvilket de blå partier med al sandsynlighed står parat til at kritisere.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder Ydelseskommissionen et »godt grundlag at arbejde videre fra«.

»Rapporten bekræfter, at kontanthjælpssystemet er blevet meget uigennemskueligt, og hvorfor der er behov for en forenkling,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

»Regeringens politik er den samme som før valget – vi ønsker ikke at hæve ydelserne til udlændinge. Og der bør fortsat være et optjeningsprincip, så man ikke kan få høje ydelser fra dag ét i Danmark.«