K vil have mere brugerbetaling

De Konservative ønsker en kommission, der skal bane vej for mere brugerbetaling og lavere skat. Venstre afviser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal betale for flere offentlige ydelser selv, skatten skal sættes ned, og overførselsindkomsterne skal målrettes de svage.

Sådan lyder overskrifterne i en konservativ plan, der ifølge justitsminister Lars Barfoed (K) indvarsler et opgør med velfærdsstaten, som den har udviklet sig de seneste årtier.

Med afsæt i de Konservatives nye debat-oplæg, »Fremtiden er konservativ«, lancerer han en idé om at nedsætte en kommission. Den kan bane vejen for mere brugerbetaling i f.eks. sundhedssektoren og samtidig gøre op med princippet om, at også velbjergede danskere skal have f.eks. børnecheck. Til gengæld skal de betale mindre i skat.

»De Konservative ser hellere sådan en kommission nedsat i dag end i morgen, men det er tanker, vi fremlægger for at starte en offentlig debat om det. Jeg er klar over, at det ikke er noget, man gør fra den ene dag til den anden. Tingene skal have tid til at modnes. Men det er synspunkter, vi vil fremføre i den kommende tid,« siger Lars Barfoed, der har stået i spidsen for en intern konservativ arbejdsgruppe om velfærdsstaten og den offentlige sektor.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste så sent som i marts al snak om mere brugerbetaling, og Venstre afviser også tanken om en kommission.

»Politik er at finde løsninger på konkrete problemer, og det skal man passe på med at blande sammen med langsigtede visioner,« siger politisk ordfører Peter Christensen (V).

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, mener, at de Konservative tager et stort skridt mod højre.