Ny debat om børnechecken

De konservative vil målrette børnechecken til de svageste familier. En ny konservativ vision for den offentlige sektor møder politisk modstand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velstillede børnefamilier må indstille sig på, at der langt fra er ro om børnechecken. På dagen, hvor regeringen og DFs genopretningsplan behandles i folketingssalen, lancerer de Konservative et forslag om, at børnechecken i fremtiden målrettes de svageste familier.

»Nu har vi taget fat på børnechecken, og den kan man godt kigge noget mere på i en større reformsammenhæng. Hvis vi nedtrapper skatten, så kunne vi også nedtrappe ydelserne for dem, som selv kan betale for deres børn,« siger justitsminister Lars Barfoed (K).

Vision for det offentlige

Forslaget er en del af et nyt konservativt vi-sionsoplæg for den offentlige sektor, som lægger op til mere brugerbetaling, at de offentlige ydelser målrettes de svageste, og at skatten på arbejde sættes ned.

»Middelklassen og dem, der tjener mere, vil få en lettelse i skattetrykket. Til gengæld skal de undvære offentlige ydelser og betale brugerbetaling,« siger Barfoed.

Professor Nina Smith advarer om, at en indtægtsregulering af børnechecken kan have negativ betydning for arbejdsudbuddet.

»Det giver ikke særlig mange penge, medmindre du bevæger dig langt ned blandt mellemindkomsterne, hvor det kan få rigtig negative konsekvenser for folks vilje til at arbejde. Det er uheldigt, når vi har behov for en meget større arbejdsstyrke,« siger Nina Smith fra Aarhus Universitet.

På Christiansborg afviser Venstre, at en indkomstregulering af børnechecken er aktuel efter, at regeringen netop har nedsat taksterne med fem procent frem til 2013.

Kriseregningen er betalt

»Vi kunne godt leve med en større grad af indkomstafhængighed i børnechecken, men vi blev enige om en anden løsning med genopretningsaftalen. Nu er kriseregningen betalt, og så er det ikke presserende at diskutere yderligere besparelser på børnechecken,« siger Peter Christensen (V), politisk ordfører.

Socialdemokraternes vender sig imod hele ideen om at give skattelettelser til gengæld for, at flere danskere skal klare sig helt uden hjælp fra det offentlige.

»De Konservative vender tilbage til nogle klassiske borgerlige positioner fra før Fogh kom til, hvor man taler om at reducere velfærdssamfundet og privatisere noget ansvar. Hvis man indtægtsregulerer børnechecken, får man nogle voldsomme, sammensatte marginalskatter, som virker drønende uretfærdige,« siger Henrik Sass Larsen (S).

Radikale er positive

Den Radikale leder Margrethe Vestager er til gengæld positivt stemt over for at målrette flere offentlige ydelser til de svageste.

»Velfærdsstaten er rammet ind af gør din pligt og kræv din ret. Gør din pligt betyder også, at hvis du kan betale selv, så gør det. Vi skal sikre dem, der har det største behov. På den måde er jeg meget enig med Barfoed, og jeg mener bare, det er at gå i gang,« siger Vestager, som dog afviser en indtægtsregulering af børnechecken »for det er godt, at folk får børn, uanset hvad de tjener.«