Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Gode ideer - skidt lancering

Konservativt forsøg på at skabe debat om den offentlige sektor ender desværre som en fuser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står efterhånden klart for stadig flere, at der er behov for en reform af den offentlige sektors måde at fungere på. Udgifterne til overførsler og drift af de offentlige virksomheder, forvaltninger og institutioner nærmer sig med stormskridt 30 pct. af bruttonationalproduktet. Blot at holde omkostningerne i ro er på det nærmeste umuligt, som de netop overståede forhandlinger om kommunernes og regionernes budgetter har vist. I det lange løb lader det sig ikke gøre at tæmme den offentlige sektors vækst uden at ændre på forholdet mellem de offentlige ydelser og opgaver, det brugerne selv betaler, og de skatter, der opkræves for at holde sektoren kørende.

Derfor er det også en relevant debat, justitsminister Lars Barfoed forsøger at rejse i dagens avis i sin egenskab af ophavsmand til partiets nye oplæg, »en moderne offentlig sektor«. Som Barfoed gør, kan der i høj grad stilles spørgsmål ved, om vi fortsat skal lade regioner, der ikke opkræver skatter, bestyre et sygehusvæsen med fri ret til efterfølgende at klandre staten for manglende kvalitet i behandlingen.
Der er heller ingen tvivl om, at der er behov for en brugerbetalingsreform. Vi betaler i dag af historiske grunde høje beløb for tandlægebesøg og for brillekøb, mens behandlingen af andre skavanker sker gratis på skatteydernes regning. Brugerbetaling er en god måde at regulere efterspørgslen efter de offentlige ydelser på, men skal, som Lars Barfoed understreger, ses i sammenhæng med skattetrykket. Øget brugerbetaling må ikke udvikle sig til et instrument, der giver det offentlige flere indtægter. Som minimum må skatterne sænkes tilsvarende.

Med sit uigennemtænkte forslag om at fratage »de rige« retten til folkepension, er det uheldigvis lykkedes de Konservatives tidligere formand, Bendt Bendtsen, at forplumre den debat, partiet ønsker rejst, allerede inden den for alvor er kommet i gang. Folkepensionen er en ret, som alle skatteydere betaler for. Man kan ikke pille ved denne grundydelse uden at reformere hele ydelsessystemet.
Trods gode ideer fra Lars Barfoed efterlader hans markering i forlængelse af Bendt Bendtens indtrykket af et konservativt parti, der endnu en gang skaber forvirring om, hvad partiet egentlig vil. Og hvad værre er. Får en i forvejen trængt borgerlig regering til at fremstå endnu svagere. Det har næppe været hensigten, men bliver nok desværre resultatet.

Den manglende sammenhæng i deres udspil bekræfter til gengæld behovet for Barfoeds forslag om en kommission, der kan analysere problemstillingen omkring den voksende offentlige sektor. Både offentligheden og ikke mindst Bendt Bendtsen har tydeligvis behov for den kvalificering af debatten, som kommissioner sædvanligvis evner at bidrage til.