K: Økonomisk ansvarligt at hæve pensionsalderen

De Konservative opfordrer Venstre og Socialdemokraterne til at udvise økonomisk ansvarlighed og hæve pensionsalderen. Venstres modstand skyldes taktik, mener Brian Mikkelsen.

ARKIVFOTO. De Konservative opfordrer Venstre og Socialdemokraterne til at udvise økonomisk ansvarlighed og hæve pensionsalderen. Venstres modstand skyldes taktik, mener Brian Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi spiser sundere, vi dyrkere mere motion, og vores sundhedssektor bliver stadig bedre til at bekæmpe livstruende sygdomme. Den slags har det med at udmønte sig i en længere levetid, og når vi lever længere, skal vi også arbejde længere.

Det fastslår den konservative gruppeformand, Brian Mikkelsen (K), som dermed synger samme toner som økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der i et interview i Jyllands-Posten melder sig parat til at hæve pensionsalderen yderligere. Politikerne har allerede aftalt at hæve den fra 65 til 67 i 2022 med gradvis indfasning fra 2019, men ministeren er parat til at hæve den yderligere.

De Konservative er blandt de partier, der står fadder til den velfærdsaftale, der blev indgået i 2006, og som skal genforhandles efter sommerferien. Og hvis aftaleteksten i det forlig skal overholdes, ja, så skal pensionsalderen stige, siger Brian Mikkelsen.

»Da vi lavede velfærdsaftalen, var udgangspunktet, at der skulle være 14,5 mellem pensionsalderen og den gennemsnitlige levealder. Vi kan se, at vi alle sammen heldigvis bliver lidt ældre, og hvis vi skal kunne finansiere vores velfærdssamfund, skal vi holde fast i, at der skal være 14,5 år mellem,« siger Brian Mikkelsen.

I Jyllands-Posten får udmeldingen fra Morten Østergaard en kølig modtagelse hos regeringspartnerne i Socialdemokraterne, mens Venstre ligeledes afviser at ville røre pensionsalderen lige nu. De udmeldinger skal dog nok ses i lyset af den forestående valgkamp, mener Brian Mikkelsen, der dog opfordrer de to partier, der begge var med i den oprindelige velfærdsaftale, til at udvise økonomisk ansvarlighed.

»Det handler om at udvise økonomisk ansvarlighed. Man tisser i bukserne ved ikke at hæve pensionsalderen. Det er varmt lige nu, men det bliver rigtig koldt senere. Hvis ikke man lader pensionsalderen følge gennemsnitsalderen, er den eneste måde, man kan finansiere velfærdssamfundet på, at vi lader skatterne stige, og så bliver vi et fattigere samfund,« siger Brian Mikkelsen.

Det er de Radikale, Venstre, Socialdemokratiet, Konservative og Dansk Folkeparti, der står bag den oprindelige velfærdsaftale.