Radikale vil igen diskutere danskernes pensionsalder

De Radikale tager godt imod et forslag fra Dansk Industri, der vil sende danskerne senere på pension. DF vil ikke presse danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikale er positivt stemt over for Dansk Industris (DI) forslag om, at aftalen om at hæve danskernes pensionsalder bliver fremrykket til 2025 i stedet for i 2030.

Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI, siger til Børsen, at der er tale om rettidig omhu, for når de store generationer går på pension, skal de efterfølgende mindre generationer betale regningen. Det vil ifølge prognoser resultere i offentlige underskud fra omkring 2030 og flere årtier frem.

Disse prognoser gør, at de Radikale gerne vil kigge på DIs forslag allerede nu.

»Vi har en økonomisk 2020-plan og en aftale om en tilbagetrækningsreform, men på et tidspunkt skal der fremlægges en lignende plan for tiden efter 2020, og det her er et element, man bør diskutere,« siger finansordfører Camilla Hersom (R).

»Vi har udfordringer efter 2020. Det ligger klart. Radikale har interesse i at få en robust og holdbar økonomi både nu, men også på den lange sigt. Tilbagetrækningsalderen er et af de håndtag, som man kan skrue på i fremtiden for at sikre dette,« siger hun.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), slår fast over for Børsen, at regeringen ikke har planer om at forhøje pensionsalderen tidligere, mens finansminister Bjarne Corydon (S) ikke vil udtale sig om sagen.

De Radikale vil ikke presse sin regeringspartner til at træffe en beslutning om en tidligere indfasning, men Camilla Hersom slår fast, at partiet vil diskutere udfordringen på området.

»Vi står ved de politiske aftaler om, hvornår vi fremrykker pensionsalderen. Men forslaget er dybest set interessant at diskutere, fordi vi har problemer på området efter 2020, og på et tidspunkt er vi nødt til at begynde at diskutere, hvad vi gør,« siger Camilla Hersom.

I Dansk Folkeparti vil man lige som Socialdemokraterne ikke være med til at fremrykke aftalen. DF vil hellere uddanne ledig arbejdskraft i stedet for at presse danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet.

»Vores holdning er, at en så markant ændring kræver en ordentlig indfasningstid, så befolkningen får mulighed til at kigge på deres prioriteringer i forhold til deres pensionsopsparinger. DI vil øge arbejdsstyrken og have et højere lønpres. Vi vil hellere uddanne den ledige arbejdskraft, som ikke har kvalifikationerne til at tage det arbejde, der er tilgængeligt,« siger finansordfører René Christensen (DF).

Pensionsalderen vil fra 2022 være 67 år, hvorefter den i 2030 begynder at stige gradvist.