K har tillid til landbrugspakke - men afventer nye prøver

Konservative vil tage landbrugspakke til genovervejelse efter resultat af nye kvælstofprøver i 2018.

Konservative vil tage landbrugspakke til genovervejelse efter resultat af nye kvælstofprøver i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, vil afvente nye målinger af kvælstof i vandmiljøet fra danske marker, før hun vil tage stilling til, om der skal ændres i Landbrugspakken.

Det skriver hun på Facebook, efter en forsker ifølge Berlingske sår tvivl om beregningerne bag Landbrugspakken, der gav landmænd lov til at gøde mere. Politikerne ved godt, at regnemodellen er usikker, lyder det fra Mette Abildgaard.

»Derfor er man lige nu ved at lave en række nye målinger på marker, af hvor meget kvælstof der udvaskes, for at kunne opdatere modellen yderligere. Det resultat har vi i midten af 2018.«

»Hvis den nye data viser, at der er sket fejl, så må vi naturligvis rette op på det. Så vil jeg bede om, at forligskredsen indkaldes og drøfter dette. Men det har jeg altså ingen grund til at tro på nuværende tidspunkt,« skriver hun.

Forsker og tidligere professor Bjørn Molt Petersen har ifølge Berlingske med støtte fra Danmarks Naturfredningsforening brugt et halvt år på at gå modellen og beregningerne bag Landbrugspakken efter.

Han mener, at usikkerheden får den til at fremstå mere miljøvenlig, end den er, og at vi må forvente betydeligt mere kvælstof i miljøet, end de præmisser pakken blev vedtaget på af blå blok i december 2015.

En række professorer anerkender Bjørn Molt Petersens konklusioner. Forskerne er dog ikke enige om, hvad konsekvenserne er. Nogle vurderer, at det betyder mange tusinde ton ekstra udledning af kvælstof. Andre mener ikke, at konsekvenserne er så store.

Også organisationen Landbrug & Fødevarer erkender, at der er usikkerhed om grundlaget. Men konsekvenserne er man her ikke enige i.

»Med Landbrugspakken har landmændene fået lov til at gøde op til planternes behov.«

»Det er et væsentligt løft og en væsentlig ekstra indtægtskilde. Vel og mærke uden at det i vores optik betyder nogen ændring på miljøtilstanden,« siger Troels Toft, sektordirektør i videnscenteret SEGES, Landbrug & Fødevarer.

Ritzau har forsøgt at få lov at stille spørgsmål til Mette Abildgaard. Søndag eftermiddag var det fortsat uden held.

/ritzau/