»Jeg foretrækker, at Socialdemokratiet er i opposition. Men jeg respekterer dem mere, når de sidder i regering«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen benyttede Venstres landsmøde til at lancere et angreb på S-formand, Mette Frederiksen. Socialdemokratiet i opposition mangler at tage ansvar, mener Løkke: »Ingen svar. Bare nej, nej, nej.« Et angreb fra »en mavesur statsminister«, siger S-ordfører.

»Jeg foretrækker at Socialdemokratiet er i opposition. Men jeg respekterer dem mere, når de sidder i regering,« siger Lars løkke Rasmussen på Venstres landsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens sidste års Venstre-landsmøde bar præg af regeringens indre liv og måske endda overlevelse, benyttede statsminister Lars Løkke Rasmussen denne weekends landsmøde til at lancere et hårdt angreb mod oppositionens leder, S-formand Mette Frederiksen.

Løkke Rasmussen anklagede Socialdemokratiet for at løbe fra ethvert politisk ansvar og for at være to forskellige størrelser, alt efter om partiet er i regering eller i opposition.

»Venstre har én måde at gøre tingene på. Socialdemokratiet har to. Én når de sidder i regering. Og en anden når de er i opposition,« sagde Løkke fra talterstolen i DGI Huset i Vejle:

»Kan I huske, hvordan vi kæmpede med dem om efterlønnen? Dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned måtte vi høre på alle de katastrofer, der ville ramme landet, hvis efterlønsreformen blev gennemført. Men da de kom i regering, stemte Socialdemokratiet for efterlønsreformen. Og det er hverken min eller Claus Hjorts underskrift som står på loven, da den endelig blev vedtaget. Nej, det er faktisk Mette Frederiksens.«

Det politiske angreb medførte rituel begejstring blandt de omkring 1.700 fremmødte, der med statsministerens tale skal varmes op til de sidste ugers valgkamp frem mod kommunalvalget 21. november.

Lars Løkke Rasmussen henviste til politiske aftaler, som Socialdemokratiet med Løkkes ord har ændret holdning til, når partiet selv er kommet i regering.

»I opposition kritiserer Socialdemokraterne vores skattelettelser. »Rødvinsreformen« det var deres nedladende betegnelse sidste gang. Men da først Mette Frederiksen kom i regering, så fik vores skattelettelser lov til at bestå. Og mere end det. For sammen med os i Venstre var hun med til at hæve topskattegrænsen og sænkede selskabsskatten. Og det vil jeg da også gerne kvittere for. Jeg er nemlig mere enig med socialdemokraterne, når de er i regering, end når de er i opposition,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

»Bare nej, nej, nej«

Socialedemokratiet i opposition er med Løkkes ord lig med »bare nej, nej, nej« til alt.

Ja, faktisk er der ligefrem noget tiltalende ved Socialdemokratiet i regering, indrømmede Løkke.

»Nu må I ikke misforstå mig: Jeg foretrækker at Socialdemokratiet er i opposition. Men jeg respekterer dem mere, når de sidder i regering,« sagde han.

Derudover lagde Lars Løkke Rasmussen vægt på, at ser man på Danmak og verden som Venstre-mand, så går det godt:

»Det godt i Danmark. Det går ret godt,« sagde han og henviste til, at der gennem de seneste to år er kommet 100.000 flere private arbejdspladser og 41.000 færre på offentlig forsørgelse, ligesom der ifølge Løkke er kommet 21.000, som får en »mærkbar gevinst« ved at arbejde.

Forud for sidste års landsmøde havde Lars Løkke Rasmussen arbejdet på at få Liberal Alliance og de Konservative med i regering efter måneder med et fastfrosset politisk klima i kølvandet på ministerfyringer og ultimative krav om topskattelettelser .

I dagene op til dette års landsmøde blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at afskaffe det udskældte produktivtetskrav for landets hospitaler, der gennem ca. 15 år har skullet øge deres produktion med to procent uden at der er fulgt yderligere penge med.

Og fredag blev regeringspartiet Venstre enig med sig selv om holdningen til et burkaforbud. Siden Venstres sommergruppemøde i august har uenighederne om et burkaforbud været diskuteret, og især i de seneste uger har flere fremtrædende medlemmer af partiet offentligt argumenteret for deres synspunkt.

Mest synligt har udlændingeordfører Marcus Knuth talt ivrigt for et forbud, mens indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen har markeret sig som modstander

.

Nu går partiet ind for et såkaldt maskeringsforbud. Også Liberal Alliance støtter et forbud, efter at partiet  fredag vendte rundt efter notorisk at have været modstander af et burkaforbud.

Hos Socialdemokratiet er politisk ordfører, Nicolai Wammen, afvisende over for angrebene fra statsministeren, som han betegner som »uklædelige«.

»Det er en mavesur statsminister, som bruger sin kræfter på at skælde ud på Mette Frederiksen frem for at komme med visoner for at løse de udfordirnger, Danmrk står overfor. Det virker desperat på mig,« siger han.

Socialdemokratiet henviser til en opgørelse, der viser, at partiet er en del af 41 ud af 46 aftaler med regeringen.

»Vi har været med i hovedparten af de forlig, der er lavet på Christiansborg blandt andet om boligskat, PSO-afgift og politiforlig for at nævne et par eksempler. Socialdemokatiet er i arbejdstøjet både, når vi er i regering, og når vi er i oppostion,« siger Nicolai Wammen.