Forslag om forældrevold vækker harme

Socialdemokraten Mette Frederiksen advarer partifæller på Københavns Rådhus imod at lave et parallelsystem for indvandrerbørn.

Foto: Jan Grarup. Scanpix.

Det vækker harme og undren på Christiansborg, at Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation tilsyneladende har fået flertal for at lade folkeskolelærere løse problemer med vold i hjemmet uden om de sociale myndigheder.

- Børn skal vide, at voksne passer på dem. Derfor kan det være en god ide at indkalde forældrene og direkte fortælle dem, at det er et problem, at de slår deres børn. Men man skal også indberette, siger socialordfører, Mette Frederiksen (S), som dog støtter sine partifælder på Københavns Rådhus i deres ambitioner om at undersøge, hvor udbredt vold er i københavnske familier.

Helt konkret vil Socialdemokraterne på Rådhuset – med opbakning fra Venstre og de Radikale – lade hovedstadens skoler tilsidesætte indberetningspligten. I stedet skal de indkalde til dialogmøder med familierne og skrive kontrakter, hvor forældrene lover at holde op med at slå deres børn.

Forslaget er kommet på dagsordenen, efter at en lærer fra Rådmandsgades Skole på Nørrebro i sidste uge fortalte, hvordan 70 procent af hendes elever var blevet slået af deres forældre. Skolen har mange indvandrerbørn blandt eleverne, og forslaget er stillet for blandt andet bedre at imødekomme forældre fra Mellemøsten. Men det gør ikke forslaget bedre, mener Mette Frederiksen: »Jeg vil gerne advare imod, at vi får oprettet et parallelsystem, hvor smertetærsklen er anderledes, når det gælder indvandrerbørn.«

Også incest
Det vækker især harme, at det socialdemokratiske medlem af Borgerrepræsentationen, Jan Andreasen, er åben overfor, at ordningen også skal gælde incestramte familier. Således at forældre, der seksuelt misbruger deres børn, skal kunne slippe med en påtale fra skolen mod, at de lover ikke at gøre børnene fortræd igen.

- Det synes jeg er dybt bekymrende. Jeg synes, ham socialdemokraten skylder børnene at sætte sig ned og læse socialloven. Der er en grund til, at vi har lavet en lov, hvor vi vil passe på børnene, siger Özlem Sara Cekic, socialordfører i SF.

Også i Dansk Folkeparti ser man med skepsis på forslaget. Her advarer familieordfører René Christensen mod den opfattelse, at en indberetning skal opfattes som en straf.

- Når man laver en indberetning til en kommune, så er der en sagsbehandler, der kigger på sagen, og hvis det bare er en familie, som skal have lidt hjælp, så får de det. En indberetning er ikke, at man som folkeskolelærer straffer børnene. Nej, man gør det for, at familien kan få noget hjælp, siger han.

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) påpeger også, at der ikke kan blive tale om at lade skoler i København tilsidesætte indberetningspligten. Det fremgår helt tydeligt af loven, at skolelærere har en skærpet pligt til at indberette til myndighederne, hvis de får mistanke om eller kendskab til, at børn oplever omsorgssvigt – og for eksempel oplever vold i familien, siger hun.