Fogh ville væk allerede i 2007

Ny bog afslører Anders Fogh Rasmussen: Han havde dårligt vundet folketingsvalget i 2007, før han gav Statsministeriets topfolk besked om at finde ham et internationalt topjob.

Fold sammen
Læs mere
Foto: SAMUEL KUBANI, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Champagnen var knapt drukket færdig efter valgsejren i november 2007, før tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) trak en af sine nærmeste embedsmænd til side med beskeden: Find mig et internationalt topjob.

Det fremgår af en ny bog om Anders Fogh Rasmussen, Præsidenten: Foghs Danmark 2001-2009, som er skrevet af de to Berlingske Tidende-journalister Bjarne Steensbeck og Troels Mylenberg.

Bogen demonstrerer, at Anders Fogh langt tidligere, end han selv giver udtryk for, opgav sine statsminister-drømme og gik målrettet efter et internationalt topjob. Et par uger efter valget bad han ambassaderåd i Statsministeriet Thomas Ahrenkiel om at finde et egnet job til ham på den internationale politiske arena.

Jobsøgningen skulle foregå i dybeste hemmelighed, så i lang tid var det mindre end en håndfuld embedsmænd, der kendte til statsministerens udlængsel. Således måtte Venstres daværende næstformand, Lars Løkke Rasmussen, vente til få dage før NATO-topmødet i april i år med at høre fra Anders Fogh Rasmussen selv, at statsministeren og partiformanden var kandidat til posten som generalsekretær.

»Det er overraskende, at han så markant og målrettet gik efter at komme væk fra Danmark og posten som statsminister. Men i bagklogskabens klare lys var det ret tydeligt, at statsministeren var mere optaget af sine egne karriereplaner end de nationale problemstillinger,« siger Det Radikale Venstres næstformand Morten Østergaard.

Han tror, at det ærger Anders Fogh Rasmussen, at historien nu kommer frem:

»Anders Fogh er en ærekær person. Derfor havde han helst været denne historie foruden,« siger han til Berlingske Tidende.

Helt frem til ugerne op til det afgørende NATO-topmøde i april 2009 afviste Anders Fogh Rasmussen kategorisk rygterne om, at han var aktiv jobsøgende, ligesom han forsøgte at overbevise vælgerne om, at det eneste job, han var kandidat til, var endnu en periode som dansk statsminister.

Fire job i kikkerten

Anders Fogh Rasmussen havde udset sig fire forskellige internationale topposter, hvoraf tre af posterne var i EU: Præsident for EUs ministerråd, posten som EUs udenrigspolitiske koordinator og posten som formand for EU-Kommissionen. Anders Fogh Rasmussen var i starten særlig varm på stillingen som præsident for EU.

Først sent i processen dukkede stillingen som NATOs generalsekretær op. På det tidspunkt var partiet Venstre og gruppen af liberale partier ikke særlig stærke i EU-sammenhæng. derfor kom NATO-stillingen som sendt fra himlen.

Troels Mylenberg og Bjarne Steensbecks bog Præsidenten: Foghs Danmark 2001-2009 udkommer i næste uge. Bogens titel refererer til det øgenavn, Anders Fogh Rasmussen fik i den konservative top. De konservative topministre kaldte ham præsidenten, fordi han aldrig tabte en sag i koordinationsudvalget.