Espersen var dybt overrasket over annonce-dom: Nu er DF igen dømt for at krænke 15 nydanskere

Landsretten har stadfæstet en to år gammel dom om ærekrænkelse mod Dansk Folkeparti. Dermed skal partiet betale erstatning til de krænkede.

I 2015 ankede Dansk Folkeparti en byretsdom om, at en avisannonce fra 2013 var ærekrænkende. Nu har landsretten afgjort sagen. Fold sammen
Læs mere

15 nye danske statsborgere har fået krænket deres ære af Dansk Folkeparti.

Det har tre dommere i Østre Landsret netop slået fast, skriver Ritzau. Og partiet skal derfor betale bøder til de krænkede.

Dommen er en stadfæstelse af en tidligere byretsdom fra 2015, hvor DF blev dømt for at have indrykket en annonce med 685 nye danske statsborgeres navne og bopælskommuner under overskriften »Én på listen er til fare for landets sikkerhed. Nu bliver han dansker…«

Dansk Folkeparti ankede dengang dommen til landsretten med det samme.

»Det er en dyb og stor overraskelse. At partiet skulle dømmes, havde vi overhovedet ikke forestillet os,« sagde næstformand Søren Espersen efter byrettens afgørelse.

En af de navngivne personer i DFs annonce fra 2013 var ifølge partiet blevet overvåget af Politiets Efterretningstjeneste (PET) for »bekymrende og mistænkelig« adfærd.

»Alene det, at vi har kendskab til og diskuterer, at der gives statsborgerskab til en potentiel terrorist, det er jo fuldstændig alarmerende, og det bliver danskerne jo selvfølgelig nødt til at kende til og tage stilling til,« har partiformand Kristian Thulesen Dahl forklaret til DR.

Samtidig har han understreget, at listen med navne i forvejen er offentligt tilgængelig på Folketingets hjemmeside.

Følte sig mistænkeliggjort

DFs »potentielle terrorist« var hverken blevet sigtet, tiltalt eller dømt. Og da flere af personerne i annoncen følte sig stødt, blev der rejst en civil retssag om injurier og ærekrænkelse ved byretten.

»Jeg er overrasket over det, Dansk Folkeparti har gjort. Jeg er gift med en dansk kvinde og har boet her i flere år. Jeg studerer og er ikke til fare for Danmark,« sagde Rachid Labrini, en tidligere marokkansk fransklærer, til Berlingske i 2013.

En anden af de navngivne personer, Saif Abbas Al-Zohairi, indgav en anmeldelse til politiet.

»Jeg føler, at jeg allerede er mistænkt for at være terrorist, inden jeg har fået mit danske statsborgerskab,« fortalte han.

Nu har 15 af de 685 personer fået landsrettens ord for, at der var tale om en ærekrænkende annonce.

Søren Espersen kalder det i dag “et chok” for dem, at sagen igen er endt med at gå DF imod.

»Den her sag er så politisk principiel, at vi nu vælger at betale de penge, vi skal til dem, der har følt sig krænket. Og så vil vi forsøge at få sagen rejst i højesteret via Procesbevillingsnævnet,« siger han.

Hvorfor er sagen politisk principiel?

»Fordi det er et led i den offentlige debat, at vi indrykker annoncer. Det gør vi i høj grad for at skabe politisk debat - og det har jo været vores varemærke gennem alle årene. Det er en af vores måder at føre politik på at kunne fortælle folk, hvad vi mener - det har vi så fået problemer med nu.«

De her 15 personer har jo følt sig krænket og mistænkeliggjort af at blive sat i forbindelse med at være til fare for Danmarks sikkerhed. Kan du ikke forstå, at de kan føle sig krænket af det?

»Det må du snakke med dem om - jeg kan ikke sætte mig i deres sted. Men det har ikke været vores hensigt på noget tidspunkt at ville krænke nogen. Og vi kan altså ikke, når vi laver annoncer, sidde og tænke igennem, om nogle af danmarks 5,5 millioner indbyggere vil føle sig krænket.«

Hvorfor var det overhovedet nødvendigt for jer at have de her 685 navne med i annoncen under det budskab?

»Det væsentlige var at sige, at vi nu på grund af en skør statsløsekonvention er nødt til at give en mand, som kan være til fare for landets sikkerhed, dansk statsborgerskab. Det er det politiske budskab i annoncen.«

Nu siger du, at han kunne være til fare for landets sikkerhed. Men vedkommende var hverken sigtet eller dømt. Han blev bare overvåget af PET. Ændrer det ikke på sagen?

»Det kender jeg ikke noget til. Hvordan skulle vi vide det? Vi aner jo ikke engang, hvem vedkommende er.«

Burde I ikke have vidst det, da I lavede annoncen?

»Sådan noget kan man jo bare ikke få at vide. Midt i en debat om dansk statsborgerskab foregår sådan noget i lukkede rum i indfødsretsudvalget, og det har jeg ikke haft noget kendskab til,« siger Søren Espersen.