Hårdt mod hårdt: Regeringen vil forbyde bandekriminelle at opholde sig i bestemte kommuner i op til ti år

Regeringen vil afskære dømte rockere og bandemedlemmer fra at vende tilbage til de kommuner, hvor de har begået kriminalitet, efter udstået fængselsstraf. Tiltaget har på forhånd politisk flertal.

»Jeg synes også, at nogle af de dybt kriminelle skulle se det som en mulighed for at få en frisk start, hvor man kan bygge en almindelig tilværelse op igen uden kriminalitet,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, om et kommende opholdsforbud for rockere og bandemedlemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I bestræbelserne på at sætte hårdt mod hårdt over for personer, der bliver dømt for banderelateret kriminalitet, vil regeringen forhindre rockere og bandemedlemmer at kunne opholde sig i bestemte områder.

I op til ti år skal dømte rockere og bandemedlemmer kunne forbydes at vende tilbage tilbage til en eller flere kommuner, hvor kriminaliteten er blevet begået.

Det fremgår af et udkast til en ny bandepakke, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Regeringens begrundelse for den skærpede kurs over for medlemmer af rocker- og bandemiljøet er, at mange dømte kriminelle efter endt afsoning vender tilbage til deres gamle grupperinger, til kriminalitet og ikke mindst til områder, de kender, og gør hverdagen utryg for uskyldige borgere.

Ifølge Rigspolitiets opgørelse var der i 2016 54 skudepisoder på offentlige steder, der relaterer sig til verserende rocker- og bandekonflikter.

Der er på forhånd politisk flertal bag initiativet, da Dansk Folkeparti er klar til at lægge stemmer til.

Partiet retsordfører, Peter Kofod Poulsen, lægger ikke skjul på, at der er tale om et vidtgående tiltag.

Rocker- og bandekriminalitet begået omkring eksempelvis Blågårds Plads kan således i værste fald medføre et ti-årigt forbud mod at opholde sig i hele Københavns Kommune  for den dømte.

»Jeg tror virkelig, det vil få en effekt. Og Dansk Folkeparti bakker fuldstændig op om det,« siger Kofod Poulsen.

DF: Det er ikke problematisk på nogen som helst måde

Det vil betyde, at en person, som har begået kriminalitet i Københavns Kommune ikke vil kunne opholde sig i kommunen i op til ti år. Hvis vedkommende har familie her, kan familien blive nødt til at flytte eller blive afskåret. Er det ikke et vidtgående indgreb i familielivet?

»Det kan jeg ikke have ondt af. Det er ikke særlig svært at lade være med at begå kriminalitet. Jeg synes også, at nogle af de dybt kriminelle skulle se det som en mulighed for at få en frisk start, hvor man kan bygge en almindelig tilværelse op igen uden kriminalitet,« siger Peter Kofod Poulsen.

Kolliderer det ikke med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og princippet om, at der ikke må laves lovgivning, som griber ind i retten til familieliv?

»Justitsministeriet er kommet med det klare skøn, at det hverken kolliderer med Grundloven eller internationale forpligtelser. Jeg mener ikke, at noget af det, der er lagt frem, er problematisk på nogen som helst måde. Snakken om fortolkningerne må ministeren redegøre for.«

Direktør for Tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, kalder initiativet mere vidtgående, end han havde forestillet sig.

»Hvis man ikke må opholde sig i Københavns Kommune og omegnskommunerne i ti år, så kan det jo blive svært at få sig et arbejde, se sin familie og måske aflevere sine børn i en institution. Der skal meget til, før det kan blive proportionelt med den svækkelse af ens bevægelsesfrihed, det vil være,« siger han og påpeger, at det nok vil blive op til domstolene at vurdere hver enkelt sag i forhold til, om det kan være i strid med menneskerettighederne.

Det såkaldte opholdsforbud skal ifølge udkastet til aftaleteksten kunne omfatte »personer, der dømmes efter bandebestemmelsen, og personer, der her en tilknytning til en gruppe af personer, der tilsammen står bag omfattende og alvorlig kriminalitet...«.

Straffen for at overtræde opholdsforbuddet er en ny tur i fængsel i op til halvandet år.

Et forbud kan ifølge aftaleudkastet ophæves, hvis den dømte gennemfører et exit-program og er ude af det kriminelle miljø.

Enhedslisten: Helt gakkelak

De Radikale er enige i ideen om et opholdsforbud, men mener, det kun bør gælde for små lokale områder såsom udsatte boligområder - ellers risikerer man at give »en hadegave til provinsen«, fortæller retsordfører Zenia Stampe.

»Et afgrænset opholdsforbud kan være et fornuftigt redskab. Men hvis man forbyder folk at komme i en hel kommune, bliver konsekvensen, at man eksporterer de bandekriminelle til andre kommuner i provinsen,« siger hun og understreger, at det dog ikke får de Radikale til at forlade forhandlingerne endnu.

Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, kalder elementet omkring opholdsforbud »helt gakkelak«.

»Det er generelt problematisk og i strid med grundlæggende rettigheder på den måde at straffe folk ikke kun for deres forbrydelse, men også for hvor de opholder sig. Desuden er der tale om en dobbeltstraf, fordi det er en straf, der kommer, efter at man har afsonet sin fængselsstraf,« siger han.

Rune Lund peger desuden på, at forbuddet lægger op til at blive så bredt, at en dømt rocker eller et bandemedlem, der bor i København, ikke kan tage toget over Fyn til familien i Jylland, hvis vedkommende har begået kriminalitet i Odense.

Foruden opholdsforbuddet indeholder udkastet til en ny bandepakke bl.a. at forhøje straffen for lovovertrædelser, hvor der er anvendt skydevåben, med op til det halve af det nuværende strafniveau, ligesom minimumsstraffen for besiddelse af skydevåben fordobles fra et til to års fængsel.

Hverken justitsminister Søren Pape Poulsen (K) eller Socialdemokratiet vil kommentere på udkastet, så længe forhandlingerne er i gang.

Partierne mødes til nye forhandlinger torsdag.